Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bajram Begaj: Biz, iki devletiz ama her şeyden önce tek milletiz

ResimArnavutluk Cumhurbaşkanı Bajram Begaj, Bayrak Günü arifesinde ve Bağımsızlık Günü'nün 110. yıldönümünde düzenlenen Arnavutluk ve Kosova Meclisleri arasındaki ilk ortak oturumu memnuniyetle karşıladı ve iki ülke arasındaki işbirliğin her alanda genişletilmesini talep etti.

Cumhurbaşkanı Begaj, “Bu ortak oturumda iletilen kardeşlik ruhu ve mesajı, devletlerarası işbirliğinin tüm alanlarına yayılmalıdır. Biz gerçekten iki devletiz, ama her şeyden evvel bugün özgürce Bayrak Günü'nü kutlayan ve kendi kaderinin hakimi olan tek bir milletiz. Arnavutluk ve Kosova Parlamentolarının tüm milletvekillerine, devletlerarası ilişkilerin çok yönlü olarak güçlendirilmesine yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür ederiz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Tarihi olarak nitelendirilen bu görüşme için Parlamento bahçesinde Arnavutluk'un bağımsızlığının ilanının en önemli anlarının yer aldığı bir serginin yanı sıra Arnavut halk şarkıları ve danslarından oluşan bir konser de düzenlendi.

Bu, Kosova ve Arnavutluk Meclislerinin ilk ortak toplantısı olsa da, her iki ülkenin hükümetleri son yıllarda birkaç ortak hükümet toplantısı düzenlemiş ve özellikle ekonomi alanında işbirliğini artırmak amacıyla onlarca anlaşmaya imza atmışlardı.

Arnavutluk Meclis Başkanı Lindita Nikolla, iki ülke arasında daha iyi bir işbirliğinin Balkanlar'daki Arnavut toplumunun ilerlemesine katkıda bulunduğunu ve bölgeyi ve Avrupa'yı daha istikrarlı hale getirdiğini söyledi.

Kosova Meclis Başkanı Glauk Konjufca ise, Sırbistan'dan gelen tehlikeye vurgu yaparak Tiran'dan yardım istedi.

Başbakanlar Edi Rama ve Albin Kurti de, birbirini engelleme konusunda duyulan endişenin altını çizerek daha fazla işbirliğine olan ihtiyacı vurguladılar.

 

Bu içerik 27.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 50 kez okundu.