Arnavutluk Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Donem Başkanlığını devralıyor

Resim
Arnavutluk 1 Eylül tarihi itibariyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dönem başkanlığını devralıyor. 2022 yılının Ocak ayında iki yıllık süre için Güvenlik Konseyi’ne daimi olmayan üye olarak seçilen Arnavutluk, konseyin dönem başkanlığı görevini ikinci kez üstlenecek.
Arnavutluk’un yeni dönem başkanlığı görevi Birleşmiş Milletler için oldukça aktif bir döneme denk geliyor. Dışişleri Bakanı Olta Xhaçka, düzenlediği basın toplantısında, iki ana unsurun Arnavutluk'un başkanlığının odak noktası olacağını duyurdu. Bu iki temel konunun Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı ve uluslararası yardım için yeni bir platform kurulması olduğunu belirtti. Xhaçka, “Güvenlik Konseyi’nde Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik yasa dışı saldırganlığının küresel barış ve güvenlik açısından sonuçlarının yanı sıra çok taraflılığı ve uluslararası hukuka saygıyı güçlendirmeye ve pekiştirmeye yönelik ortak çabalarımıza odaklanacak üst düzey bir müzakere platformu organize edeceğiz” açıklamasında bulundu.
Konuyla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısı 20 Eylül tarihinde Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın başkanlığında gerçekleştirilecek. Toplantıda Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky’nin de hazır bulunması bekleniyor.
Bu içerik 01.09.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 34 kez okundu.