Arnavutluk Başbakanı Rama Kosova polisine yapılan saldırıyı kınadı: Gerilimin yüksek olduğu bir dönemde ordunun bu tür gösteriler için kullanılması kabul edilemez

Resim

Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’e bir ziyaret düzenleyen Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, bugün Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkoviç ile düzenlediği ortak basın toplantısında Kosova'daki durum hakkında konuştu.

Gazetecilerin sormuş oldukları sorular üzerine konuşan Rama, Kosovalı polis memuru Afrim Bunjaku'nun Sırp saldırganlar tarafından öldürülmesini ve Belgrad'da yas ilan edilmesini kınadı.

Sırp ordusunun Kosova sınırından çekilmesinin olumlu olduğunu söyleyen Rama, yine de AB'ye üye olmayı hedefleyen bir ülkenin ordusunun gerilimin yüksek olduğu bir dönemde bu tür gösterilerde kullanılmasının kabul edilemez olduğunu da sözlerine ekledi.

Rama, "Arnavutluk, son 10 yıl içerisinde ilk kez, Brüksel'deki Kurti-Vuçiç görüşmesi sonrasında yapılan AB açıklamasına uymamaya karar vermişti, ancak prosedürel nedenlerden dolayı hemen o anda değil de, kuzeyde çarpışma meydana geldiğinde bunun kamuoyu ile paylaşılması gerekti" dedi. Konuşmasının devamında Rama, Kosova Cumhuriyeti'nin nihai tanınmasına götürecek diyalog ve barışın savunucusu olarak ve kesinlikle adil olmaya çalışarak, bu gelişmeyi değerlendirmeye çalıştıklarını ve bir polis memurunun öldürülmesine karışan kişilerin öldürülmesinden dolayı yas günü ilan edilmesinin en az önceki olay kadar ağır bir durum olduğunu ifade etti.

Sırp ordusunun Kosova sınırında gerilimleri körükleyen gösteriler değil, diyalog olduğuna inandıklarını söyleyen Rama, Sırp ordusunun geri çekilmeye başlamasının olumlu bir durumu teşkil ettiğini, ancak Sırp ordusunun bu tür gösterilerde kullanılmasının kabul edilemez olduğunu ifade ederek sözlerini tamamladı.

Kaynak: https://telegrafi.com/rama-denon-sulmin-ndaj-policise-se-kosoves-flet-per-zmbrapsjen-e-ushtrise-serbe-e-papranueshme-qe-ushtria-te-perdoret-per-shfaqje-te-tilla-ne-kulmin-e-tensioneve/, (Erişim tarihi, 04.10.2023) 

Bu içerik 02.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 24 kez okundu.