Arnavutluk Başbakanı Rama Berlin'den konuştu: Türkiye stratejik bir müttefik, Rusya ve Çin ile hiçbir ilişkimiz yok dedi

Resim

Başbakan Edi Rama, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile düzenlediği ortak basın toplantısında Rusya, Çin ve Türkiye gibi üçüncü ülkelerin Balkanlar ve özellikle Arnavutluk'taki etkilerini değerlendirdi.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Arnavutluk'un Çin veya Rusya ile herhangi bir özel ilişkisinin bulunmadığını belirterek, bu ülkelerin Arnavutluk'ta yatırımlarının yok denecek kadar az olduğunu vurguladı.

Öte yandan Başbakan Rama, Türkiye'yi Balkanlar'daki üçüncül bir ülkenin etkisi değil, Arnavutluk'un stratejik bir müttefiki olarak nitelendirerek farklı bir konumda olduğunu belirtti.

‘Batı Balkanlar'daki etkili aktörlere veya üçüncül taraflara gelindiğinde, bunların aynı olmadığını ve üçüncül ülkelerin etkisi konusunda aynı şekilde endişe duymamamız gerektiğini söyleyebilirim. Tabii ki Rusya'nın bölgemizdeki etkisi özellikle günümüzde bir sorun oluşturmaktadır ve bu durum Avrupa Birliği'ni tüm ülkeleri yakınlaştırmak için harekete geçmesini zorunlu kılmaktadır’ diye de ekledi Başbakan Rama.

‘Aynı zamanda Çin, Doğu Avrupa'da hedef belirlenmiş bir ülke olmakla birlikte, bir yatırım projesi olan 17 artı 1 formatı adı verilen bir format da bulunmakta.

Arnavutluk’un özellikle ne Çin ne de Rusya ile hiçbir ilişkisi bulunmamaktadır.  Arnavutluk'taki Rus yatırımlarının seviyesi sıfır iken, Çin'inki ise diğer ülkelere göre çok az orandadır.

Fakat Türkiye'ye gelince, Türkiye üçüncü bir aktör değil, stratejik bir ortaktır. Bana göre Türkiye, tüm Avrupa için bir emniyet kilididir’ dedi Başbakan Rama.
 

 

Bu içerik 11.04.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 199 kez okundu.