Arnavutluk Başbakanı Rama: Batı Balkanlar AB’ye gidemiyorsa belki de AB bize gelir

Resim

Başbakan Edi Rama, Politico.eu gazetesine “Arnavutluk Avrupa Birliğine hazırlanmakta” ifadelerini kullandı. Ayrıca Batı Balkanlar AB’ye gidemiyorsa, AB’nin onlara gelebileceğini vurguladı.

18 yıl önce Selanik'teki 2003 AB-Batı Balkanlar zirvesinde bize Balkanların geleceğinin AB'de olduğu söylendi. AB o zamandan beri Batı Balkan ülkelerinin Avrupa perspektifine verdiği desteği açıkça yinelemiştir. O dönemde AB'nin mottosu "genişleme" idi. Şimdi Avrupa'nın açık desteği şarta bağlı hale geldi ve belki de bloğun iç çekişmeleri genişleme vaadinin geçici olarak iptal edilmesi gerektiği anlamına geliyor. Ancak biz AB’yi beklemiyoruz. Biz onun için hazırlanıyoruz ve halkımıza bir fırsat yaratıyoruz.

Arnavutların Avrupa'daki en AB yanlısı topluluklar arasında olduğuna inanıyorum. Komünizm çöktüğünde ve kendi yolumuzu seçmekte özgür olduğumuzda biz Brüksel'i seçtik. O zamandan beri üyelik için bizden istenen her şeyi yaptık. AB verdiği sözleri tutamayabilir ancak Arnavutluk hala Avrupa ideallerine bağlı bir ülkedir.

Gelecek nesillerimiz üyeliğimizin gerektirdiği ödüllerden yararlanmayı hak ediyor ancak biz AB’yi ortadan kaldırmak için kurulan aynı tarihsel bölünme güçlerinin rehineleriyiz. AB, üyelik yolundaki ilerlememiz yalnızca garip bir Bulgar vetosu tarafından engellenirken, en güçlü savunucularıyla irtibatını kaybettiğini kabul etmelidir.

Batı Balkanlar AB'ye gelemiyorsa, belki AB Batı Balkanlar'a gelebilir. Hemen atılabilecek somut adımlar var. AB, üyeliğimize karşı çıkanların öfkesini yükseltmeden, üyeliğin karşılıklı yararlarından bazılarını etkili bir şekilde tesis eden işbirliği mekanizmalarını kurabilir.
 
Bu içerik 25.10.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 68 kez okundu.