Arnavutluk Başbakanı Kosova ile birleşme için oy vereceğini söyledi

Resim

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama Arnavutluk ile Kosova’nın birleşmesi hususunda bir referandum olması halinde birleşme lehine oy kullanacağını açıkladı.

Rama, Kosova Başbakanı Albin Kurti ve iki ülke hükümet yetkilileri bir dizi anlaşma imzalamak için Cuma günü Elbasan’da bir araya geldi. Gazetecilerin olası Arnavutluk ve Kosova birleşmesi hakkındaki sorularına da yanıt veren Rama, birleşmeden yana oy kullanacağını belirtti. Gelecekte böyle bir referandumun gerçekleşmesini beklediğini dile getiren Rama, ne zaman ve nasıl olacağını ise bilmediğini söyledi. Diğer taraftan Kurti, iki ülkenin birleşmesi üzerine gerçekleşecek bir referandumun kendi hükümetinin kontrolü ötesinde olan uzun bir tarihsel sürecin parçası olduğunu aktardı.

Daha önce İngiliz gazetesi Monocle’ye de demeç veren Kurti, konuyla ilgili demokratik bir referandum düzenlenmesi halinde kendisinin de lehte oy kullanacağını açıklamıştı. Kurti’nin sözleri Sırp liderler tarafından tepkiyle karşılanmış, Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic tarafından “bölgesel istikrar ve güvenliğin temellerini zayıflatan bir başka gelişme” olarak nitelendirilmişti.
Euronews’in Arnavutluk’ta yaptığı araştırmaya göre, Arnavutluk vatandaşlarının %80’i Kosova ile birleşmeden yana.

Bu içerik 26.11.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 149 kez okundu.