Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın Türkiye Ziyareti

Resim
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetine üzerine Türkiye’ye iki günlük ziyaret gerçekleştiriyor. Ziyaret kapsamında Erdoğan ve Rama’nın riyasetinde gerçekleşecek, Türkiye-Arnavutluk Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Birinci Toplantısı, anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısı gerçekleşti.
Beraberindeki heyetle Anıtkabir'i ziyaret eden Rama, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu.
Ankara’da Rama, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşılandı. Resmi karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Rama, ikili görüşmeye geçti.
Toplantının ardından Erdoğan ve Rama’nın huzurunda iki ülke arasında 6 anlaşma imzalandı. İmzalanan anlaşmalar sırasıyla şöyle:
1. Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Arnavutluk Cumhuriyeti Turizm ve Çevre Bakanlığı Arasında Çevre Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı.
2. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Arnavutluk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Arasında Ormanların Ve Korunan Alanların Sürdürülebilir Yönetimi Alanında Mutabakat Zaptı,
3. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Arnavutluk Cumhuriyeti Bakanlar Konseyi Arasında Kalkınma İşbirliği ve Arnavutluk’taki TİKA Program Koordinasyon Ofisinin Statüsüne İlişkin Anlaşma,
4. Arnavutluk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Askeri Çerçeve Anlaşması,
5. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Arnavutluk Cumhuriyeti Medya Ve Enformasyon Ajansı Arasında Medya Ve İletişim Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı ve
6. TRT İle Arnavutluk Radyo Televizyonu Arasında İş Birliği Protokolü.
İmza töreninden sonra her iki lider basın açıklaması düzenledi.
Rama ve heyetini Ankara’da misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Arnavutluk’un kalkınmasına verdiği önemi, Arnavutluk halkının refahının artırılmasına yönelik desteğini vurguladı. İmzalanan anlaşmaların amacının, iki ülke arasındaki 1 milyar dolar olan ticaret hacmini 2 milyar dolara çıkarmak olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, karşılıklı anlayış çerçevesinde FETÖ terör örgütü ile mücadelenin sürdürüleceğinin altını çizdi.
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ise, en kritik anlarda Arnavutluk ve Kosova'ya sunduğu büyük yardım için Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürlerini ifade etti.
Kosova’nın bağımsızlığının tanınması konusunda olduğu gibi, Arnavutluk’un çok ağır sonuçları olan bir depremle sarsıldığında da, Korona virüs açılarının temininde de ilk yardıma koşan Türkiye Devleti’nin olduğunu ifade eden Başbakan Rama, bunların Arnavut halkı tarafından hiçbir zaman unudulamayacağının altını çizdi.

 

Bu içerik 20.02.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 17 kez okundu.