Arnavutluk Başbakanı Edi Rama: Karadeniz üzerinden buğday ihracatına ilişkin anlaşmanın yenilenmesini memnuniyetle karşılıyoruz

ResimArnavutluk Başbakanı Edi Rama, Karadeniz üzerinden buğday ihracatı süresinin 120 gün daha uzatılmasına ilişkin anlaşmaya varılmasını memnuniyetle karşılıyoruz dedi. Sosyal ağlardan yaptığı paylaşımda Rama, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'i anlaşmaya varma kararlılıkları nedeniyle tebrik etmiştir.

"Arnavutluk olarak, Karadeniz üzerinden buğday ihracatına ilişkin anlaşmanın yenilenmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu önemli gıda tedarik hattı, dünya için hayati olmaya devam etmektedir. Türkiye'yi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'i güçlü ve kararlı tutumlarından dolayı kutluyorum. Diplomasi her zaman çözüm bulmanın en iyi yoludur" dedi.

22 Temmuz'da varılan Karadeniz tahıl anlaşması, bazı Ukrayna limanlarından Karadeniz'e tahıl sevkiyatlarının yeniden başlamasına izin vererek, toplam sevkiyatı yaklaşık 10 milyon tona çıkarmıştır ve uluslararası pazarda fiyatların düşmesine katkıda bulunmuştur.

Anlaşma, Birleşmiş Milletler ve Türkiye tarafından İstanbul'da düzenlenen törenle imzalanmıştır. Ekim ayında Moskova'nın bu anlaşmaya katılımını askıya aldığını açıklaması, ancak dört gün sonra tekrar karar değiştirmesi ve buğday ihracatının daha fazla kesintiye uğramasına ilişkin korkuları bir nebze yatıştırmıştır. Son haftalarda, Rusya'nın anlaşmanın devamını onaylayacağına dair artan bir iyimserlik bulunmaktadır.

 

 

Bu içerik 18.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 58 kez okundu.