Arnavutluk Başbakanı Edi Rama: Atina'nın AB ile entegrasyonumuzu engellemesi ciddi değil

ResimArnavutluk'ta yerel seçimlere 'hile karıştırma' iddiası ile Helen asıllı Himara Belediye Başkanı Fredi Beleri'nin yerel seçimlerden birkaç gün önce Arnavutluk makamları tarafından tutuklanıp hapse atılmıştı. Bu yaşananlar Atina-Tiran hattında diplomatik gerilim oluşturmuştu.Yakın zamanda Fransız televizyonu France 24’e verdiği bir röportajda Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'ya Arnavutluk’un AB'ye entegrasyon meselesi ve 27 üye ülkeye AB'nin açılmasına ilişkin mektubun Yunanistan tarafından engellenmesi de soruldu. Başbakan Edi Rama, ablukanın süreceğine inanmadığını, çünkü ona göre durumun hiç de ciddi olmayacağını ifade etti.
Edi Rama: “Bu tartışmaya girmek istemiyorum. Açıkçası bu anlaşmazlığın uzun süreceğine inanmıyorum çünkü ciddi bir durum olmayacaktır. Öte yandan bu sadece hukuki bir meselesidir. İlerleme raporuna bakarsanız, Arnavutluk'un adalet reformu konularında gerçekten iyi bir puan aldığı görülüyor. Çok memnunum çünkü Arnavutluk bu konularda Balkanlar'ın en gelişmiş ülkesi olarak görülmektedir.
Gazeteci: Arnavutluk’ta nüfusun yaklaşık %1'ini oluşturan Rum azınlık da var. Yunanistan'la barışmayı umuyor musunuz?
Başbakan Edi Rama: Bizim ülke olarak  Atina'yla stratejik ilişkilerimiz var. Diğer yandan Yunan azınlıktan bahsederken, sizin de söylediğiniz gibi, adayın Yunan kökenli bir Arnavut olduğunu ve onun rakibinin de olduğunu açıklığa kavuşturmak istiyorum. Seçmen aynı zamanda Yunan asıllı bir Arnavut'tu. O halde bu Rum azınlığın meselesi olamaz!

Bu içerik 20.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 30 kez okundu.