Arnavutluk Avrupa Birliği üyelik müzakerelerine tek başına devam edebilir

Resim

Arnavutluk Başbakanı Perşembe günü yaptığı açıklamada ülkesinin Kuzey Makedonya ile ortak yürütülen AB üyelik müzakerelerine bundan sonra tek başına devam edebileceğini deklare etti.

Hem Arnavutluk hem de Kuzey Makedonya AB üyelik müzakerelerini başlatmak için gerekli kriterleri yerine getirmelerine rağmen, Bulgaristan Kuzey Makedonya’nın katılım müzakerelerine başlamasını, 2017’de imzaladıkları dostluk anlaşmasındaki bazı hükümleri yerine getirmediği gerekçesiyle, veto etmişti. Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’nın birliğe üyelik başvurularının birlikte yürütüldüğü ve müzakerelerin başlatılmasının tüm üye devletlerin onayına ihtiyaç duyduğu ortamda, Bulgaristan’ın Kuzey Makedonya’yı vetosu Arnavutluk’un da üyelik yolunda ilerleme kaydetmesine engel olmuştu.

Bulgaristan’ın müzakerelerin başlatılmasını engellemeye devam etmesi halinde, Arnavutluk’un Üsküp’ten AB ile müzakerelere yalnız devam etme talebinde bulunacağını belirten Başbakan Edi Rama, “Arnavutluk, iki komşu ülkenin kendi aralarındaki anlaşmazlıklarını çözmesini daha fazla bekleyemez. Bu yöndeki rotamız tamamıyla değişecek” dedi.

Diğer Batı Balkan ülkeleri ise, birliğe katılım yolunda kaydettikleri mesafe göze alındığında, farklı aşamalarda yer alıyorlar. Sırbistan ve Karadağ AB ile tam üyelik müzakerelerine başlamışken, Bosna ve Kosova sürecin sadece ilk adımını atmış durumdalar.
 
Kaynak: https://bit.ly/3unxoWN (Erişim tarihi, 08.04.2022)

 

Bu içerik 07.04.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 78 kez okundu.