Arnavutluk AB’ye katılım sürecinde ilk adımı bugün Brüksel’de atıyor

Resim

Arnavutluk’un AB’ye katılım müzakerelerinin resmi başlangıcını temsil eden ilk Hükûmetler Arası Konferans bugün başladı.
Günün erken saatlerinde Brüksel’de gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, mevcut noktaya gelinmesindeki ve veto krizinin atlatılmasındaki katkılarından dolayı Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen, eski Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Başkanı Emmanuel Macron’a teşekkürlerini iletti. Arnavutluk halkına da seslenen Rama, “Avrupa yolunda ilerleme hayalinden asla vazgeçmeyen Arnavutluk halkına ve karmaşık üç yıla rağmen güçlü durmamızı sağlayan herkese teşekkür ederim. Bir yandan Avrupa Komisyonu’nun retleri, diğer yandan ise salgın, deprem ve savaş güçlü bir fırtına yaratırken bizi daha da güçlü kıldı” dedi. Geldikleri noktayı sonun başlangıcı değil başlangıcın sonu olarak niteleyen Rama, güçlü, demokratik ve Avrupalı bir Arnavutluk inşa etmeye devam etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen ise konuşmasına Arnavutluk ve Kuzey Makedonya liderlerine katılım müzakerelerinin resmi başlangıcı dolayısıyla tebriklerini ileterek başladı. Ukrayna’daki savaş esnasındaki uyum ve dayanışmaları için iki ülke liderine de teşekkür eden Leyen, “Rusya’nın acımasız savaşı sürecindeki bu zorlu zamanlarda her ikiniz de liderlik, vizyon ve stratejik sabır gösterdiniz, ve en önemlisi de, Avrupa değerlerine olan bağlılığınızı defalarca kanıtladınız.” dedi.
Bulgaristan’ın Kuzey Makedonya’yı vetosu, AB üyelik süreci Kuzey Makedonya ile birlikte ele alınan Arnavutluk’un katılım müzakerelerine başlamasını da engellemekteydi. Hem Sofya hem Üsküp’te cereyan eden bir dizi siyasi diyalog, manevra ve oylamanın ardından kaldırılan veto ile birlikte ise, artık her iki ülke de AB’ye katılım müzakerelerinin resmi başlangıcını temsil eden Hükûmetler Arası Konferans aşamasına geçmiş durumdalar.
Ancak müzakere süreci Arnavutluk için ivedilikle başlayabilecekken, Kuzey Makedonya için ise durum daha farklı. Kuzey Makedonya’nın müzakere sürecinin başlayabilmesi için öncelikle Bulgar halkının Kuzey Makedonya anayasasında kurucu millet olarak yerini alması gerekiyor. Kuzey Makedonya parlamentosundaki gerekli 2/3’lük çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle ise anayasa değişikliğinin yakın dönemde gerçekleşmesi beklenmiyor.
 

 

Bu içerik 19.07.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 95 kez okundu.