Arnavutluk, Avrupa Birliği ile görüşmelere 16 Ocak’ta başlıyor

Resim

Arnavutluk, 2023 yılına Avrupa’ya katılma arzusuyla girdi.
Öğrencilerin “Arnavutluk’u tüm Avrupa gibi seviyoruz” sloganıyla ülkede yapılan siyasi değişikliklerden 33 yıl sonra bile, nüfusun %94’ü Avrupa Birliği’ne girişi desteklemeye devam ediyor. Arnavutluk’un bu dileği, aradan geçen 30 yılı aşkın süreye rağmen yasal olarak gerçekleşmedi.
16 Ocak, Arnavutluk ve AB arasındaki demokratik kurumlar için yapılacak ikili toplantıların başlayacağı tarih olacak. İsveç’in AB’nin altı aylık dönem başkanlığında yoğun bir gündemle, birkaç ay içinde müzakerelerin ilk fasıllarının açılmasının önerilmesi ve onaylanması gerekeceği gerçeğiyle birlikte toplantıların yoğun geçmesi bekleniyor.
Tiran’da bulunan AB yetkilileri, üyelik sağlanana kadarki müzakere sürecinin her ülke için bireysel olduğunu hatırlattı. Ancak Ukrayna’daki savaşın bir sonucu olarak prosedürlerin hızlandırılmasına ilişkin son deneyimler, siyasi kararların alınması için boşlukların olduğunu gösterdi.
AB’nin şimdiye kadarki tüm deneyimleri arasında, Avusturya, Finlandiya ve İsveç müzakereleri en hızlı şekilde, iki yıldan biraz daha kısa bir sürede tamamlanırken Hırvatistan’ın bloğun tam üyesi olma süreci sekiz yıldan biraz daha kısa bir süre aldı.

Kaynak: https://www.rtklive.com/sq/news-single.php?ID=627471 (Erişim tarihi, 04.01.2023)
Bu içerik 04.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 48 kez okundu.