Šarec, Helez ile görüştü: "Slovenya, Bosna Hersek’teki asker sayısını artırabilir"

Resim
Slovenya Savunma Bakanı Marjan Šarec, bugün Saraybosna'da yaptığı konuşmada, şu anda karşı karşıya olduğumuz güvenlik sorunlarının en iyi şekilde güçlü ilişkiler ve ortaklıklar kurarak, birlikte çalışarak ve ortak değerleri paylaşarak çözülebileceğini söyledi.
Šarec, resmi bir ziyaret için Bosna-Hersek'e geldi ve bu ziyaret sırasında Bosna Hersek Savunma Bakanı Zukan Helez ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki bakan düzenlediği basın toplantısında, iki ülkenin dostane ilişkilere sahip olduğunun altını çizdi.
Šarec, "Hiçbir ülke küresel zorluklarla etkili bir şekilde tek başına başa çıkamaz. Dostane ilişkilerimizi sağlam temeller ve karşılıklı saygı üzerine kurmaya devam edebildiğimiz için sevinçliyim." dedi.
Bosna Hersek ve Slovenya'nın aynı değerlerde ve geleneksel olarak yakın ilişkiler çerçevesinde birleştiğini belirtti.
Šarec, "Ülkemizin en kötü sel felaketini yaşadığı Ağustos ayında Bosna-Hersek'in Slovenya'ya sağladığı tüm olağanüstü yardımlardan dolayı içtenlikle teşekkür ediyoruz. Slovenya, Avrupa-Atlantik entegrasyonu yolunda Bosna-Hersek'i kararlı bir şekilde destekliyor." dedi.
Šarec, "2024 yılında, belirli yerel ihtiyaçlarla uyumlu olacak ek sivil-askeri projeler planlıyoruz." diyerek ülkesinin EUFOR Althea misyonuna bağlı kalmaya devam ettiğini ekledi.
Bosna Hersek'te güvenlik risklerinin olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Slovenya Savunma Bakanı, güvenlik risklerinin daima bulunduğunu söyledi. "Bazı riskler her zaman vardır, ancak bu riskleri ortadan kaldırmak ve Bosna Hersek’in Avrupa Birliği yolunda ilerlemesini sağlamak için hepimizin ne yapacağına odaklanmasının daha iyi olacağını düşünüyorum ve bu artık bizim ortak hedefimizdir."
Bosna-Hersek Savunma Bakanı Helez, daha önce Sloven meslektaşının EUFOR güçlerini ziyaret ettiğini ve burada Bosna-Hersek'teki güvenlik durumu hakkında bilgi aldığını söyledi.
Helez, "Ziyaret sırasında Slovenya'dan yaklaşık 20 askerden oluşan bir birlik vardı. Bu sayının daha fazla olmasını isteriz, önümüzdeki dönemde bu sayı artabilir" dedi. Konuşmasının devamında Bosna Hersek ve Slovenya'nın her yıl ikili anlaşmalar imzaladığını ve bu yıl 16 ortak projeye imza attıklarını vurguladı.

Bu içerik 28.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 21 kez okundu.