AP Milletvekili Kyuchyuk: Tüm Kaynaklar Bulgaristan’ın 2023 sonuna kadar Schengen’e tam üye olma hedefi için seferber edilmelidir

Resim
AP Milletvekili İlhan Kyuchyuk salı günü BTA’ya yaptığı açıklamada, tüm kaynakların Bulgaristan’ın yılsonuna kadar Schengen’e tam üye olma hedefini gerçekleştirmeye yönlendirilmesi gerektiğini söyledi. “Odak noktamız yılın son günlerine kadar ortakları harekete geçirmek için her fırsatı kullanmak olmalıdır” diye ekledi.
Kyuchyuk, Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen’e katılımını bazı koşulların yerine getirilmesi şartıyla kabul edeceğini açıklayan Avusturya’nın yeni tutumunu “Bulgaristan’ın Schengen’e tam katılımı konusunda bağlayıcı bir hüküm olmadıkça, bu ciddi bir öneri gibi görünmüyor” şeklinde yorumladı. Bulgaristan’ın Avrupa hukukunun bir parçası olan yasal mekanizmalar dışında göçmen kabul edemeyeceğini belirtti. Kyuchyuk, “Kıbrıs ve Yunanistan’dan gelen 200 göçmeni almayı taahhüt ettik ve bildiğim kadarıyla 40’tan fazlası kabul edildi.” diye ekledi.
“Schengen’in reforma ihtiyacı var, ancak Bulgaristan ve Romanya’yı dışarıda bırakarak Schengen’in bir sistem olarak karşı karşıya olduğu sorunların hiçbirini çözmüş olmuyoruz. Tam tersine güveni yok ediyoruz; çünkü Schengen bölgesi üye devletlerin güvenine dayanır. Schengen, seyahati mümkün olduğunca hızlı ve kolay hale getirmek için çalışmak zorundadır.”
Bulgaristan’ın Schengen’e katılımının gecikmesinin ülkedeki Avrupa şüpheciliğini güçlendirip güçlendirmediğine ilişkin bir soruya cevaben Kyuchyuk, “Bulgaristan vatandaşlarının büyük bir kısmı, özellikle de tüm kriterler yerine getirilmişken, AB’nin kendilerine daha derin bir entegrasyon fırsatı vermediğine dair haklı bir düşünceyle yaşıyor.” dedi.
Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen başvurularını birbirinden ayırmanın stratejik bir hata olacağını söyleyen AP üyesi, bunun Bulgaristan, Romanya ya da AB’nin çıkarlarına hizmet etmeyeceğinin altını çizdi.

Bu içerik 13.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 28 kez okundu.