Anlaşmalara bağlı kalınmalı ve uyulmalıdır

Resim

Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, bugün Atina’da Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ile ikili görüşmelerde bulundu. Ardından heyetler arası görüşmeler gerçekleşti.

Görüşmelerde, ülkeler arası ikili ilişkilerin olumlu yönde seyrettiği, aynı zamanda mevcut ilişkilerin her alanda daha da güçlendirilmesi için çeşitli imkanların bulunduğu vurgulandı.     

İkili görüşmede Cumhurbaşkanı Pendarovski’ye hoş geldiniz dileklerini ileten Yunanistan Cumhurbaşkanı Sakelaropulu, “Prespa Anlaşması’nın iyi niyetle bütünüyle uygulanmasının ilişkilerimizin gelişmesi için büyük önem arz ettiği hususunda sanırım benimle hemfikirsiniz. Prespa Anlaşması’nın imzalanmasından bu yana iki buçuk yıl geçti ve bu anlaşmanın uygulanması için olumlu birçok adım attığımızı itiraf etmeliyiz, fakat hala çözüme kavuşmayan birçok mesele var. Bu sorunların çözüme kavuşturulması ilişkilerimizin gelişmesine önemli katkılar sunacaktır. Biz, kendi cephemizden Prespa Anlaşması’nın bütün yönlerini göz önünde bulunduruyoruz ve ilişkilerimizin gelişmesi için açık kalan bütün meseleleri çözmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.  

Otuz yıl sonra iki komşu ülke arasında en üst düzeyde gerçekleşen bu ziyaretin tarihî ve çok önemli olduğunu hatırlatan Pendarovski, “Bizim önceden de mükemmel bir işbirliğimiz vardı, fakat 2018’den bu yana Prespa Anlaşması ile daha da iyi bir işbirliği kurmak için ilişkilerimizde siyasî ve hukukî çerçeveyi de oluşturduk. Sizin de iyi bildiğiniz, Prespa Anlaşması konusunda kendisine bağlı kalmak istediğimiz uluslararası hukukun bir prensibini burada hatırlatmak isterim ki bu Pacta Sunt Servanda, yani anlaşmalara sadık kalınmalı ve uyulmalıdır prensibidir.” şeklinde konuştu.  

Pendarovski, Yunan mevkidaşıyla gerçekleştirdiği ikili görüşmede “Prespa Anlaşması, bizim NATO’ya girmemizi sağladı. Bir sonraki hedefimiz ise sizin de yardım ve desteğinizi umduğumuz Avrupa Birliği ile müzakerelere başlamak ve bu şekilde Avro-Atlantik rüyamızı tamamlamaktır. Prespa Anlaşması’nın tam başlığının ne olduğunu unutmayalım. Bu anlaşma yalnızca isim sorunun çözülmesini değil, aynı zamanda iki ülkemiz arasında stratejik ortaklığın oluşturulmasını da öngörmektedir.” şeklinde konuştu.  

(Erişim tarihi, 05.10.2021)
Bu içerik 05.10.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 126 kez okundu.