Anket sonuçlarına göre Sırpların yarısı Kosova'nın kaybedildiğini düşünüyor

Resim

Avrupa İşleri Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen ve Sırbistan halkının Kosova hakkındaki görüşlerinin incelendiği bir ankete göre, Sırbistan’da halkın neredeyse yarısı Kosova'nın kaybedildiğine inanıyor. Katılımcıların üçte biri ise bunun gerçeği yansıtmadığını düşünüyor.
Anket sonuçlarına göre, 30-44 yaş aralığındaki kişilerin önemli bir bölümü Kosova'nın kaybedildiğine inanırken, 60 yaş üstü kesim umutlarını halen sürdürüyor. Anket şirketinden yapılan açıklamaya göre, bu trend son sekiz yıldır değişim göstermiyor.
Sırbistan’ın muhtemel Kosova’nın bağımsızlığını tanıması noktasında ise, Sırplar iki kutba bölünmüş görünüyor. Ankete katılan kişilerin yüzde 32,3’ü Kosova’nın bağımsızlığının tanınmasının olası olduğunu dile getirirken, yüzde 39,8’i karşı çıkıyor. Anket şirketinden yapılan açıklamaya göre, Kosova’nın bağımsızlığının tanınmasının olası olduğunu dile getirenlerin sayısı son yıllarda artış göstermekte.
Katılımcıların yüzde 70’e yakın bir kesimi, Kosova’nın, Sırbistan’ın AB üyeliğinin şartı olarak, tanınmasına karşı çıkıyor.
Aynı zamanda, gözlem yapılan kişilerin yüzde 75’i Kosovalı Arnavutlarla kalıcı bir barış fikrini destekliyor. Buna karşı çıkanların oranı ise yalnızca yüzde 9,3.

Bu içerik 11.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 31 kez okundu.