Ankara, Doğu Akdeniz tehdidini yeniliyor

Resim

Türk Savunma Bakanlığı, bölgedeki sondaj ve araştırma faaliyetlerine 'kararlılıkla' ve ısrarla devam ediyor. Türkiye Savunma Bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz'in geniş kesimlerinde bir Türk nüfuz alanı öngören "Mavi Vatan" doktriniyle Yunanistan dâhil komşu ülkelerin zararına olacak şekilde, bölgedeki faaliyetlerine "kararlılıkla" devam edeceğini açıkladı.

Açıklamada ayrıca “Mavi Vatanımızdaki haklarımızın, çıkarlarımızın korunması ve savunulması, bugüne kadar olduğu gibi kararlılıkla devam edecektir” ifadeleri kullanıldı. Analistler, Ankara'nın açıklamasının, kuzey liman kenti Dedeağaç'ta Amerikan varlığının artırılması ve bunu sağlayan Yunanistan-ABD askeri işbirliği anlaşmasının imzalanmasından sadece birkaç saat önce geldiğini belirtiyor. Aynı zamanda, özellikle Ankara’yı rahatsız ettiği bildirilen karşılıklı savunma yardımına ilişkin Yunanistan-Fransa anlaşması da takip ediliyor. Ankara, Oruç Reis'in Akdeniz'de olduğunu ve Barbaros ile Türkiye'nin üç yüzer sondaj kulesinin Karadeniz'de çalışmalarını sürdürdüğünü ifade ediyor. “Mevcut arama ve sondaj faaliyetlerinde tanımlanan alanlar, KKTC ile imzaladığımız anlaşma ile belirlenen kıta sahanlığımıza göre bilimsel, teknik ihtiyaçlara göre belirlenmektedir. 2011 yılında sınırları belirlenmiş ve 18 Mart 2020 tarihinde BM'ye sınırları bildirilmiştir" denildi.

Açıklama, Türkiye'nin kıta sahanlığının genişlediğini iddia ettiği, Oruç Reis ve diğer gemiler için gelecekteki Navtexlerin olasılığını açık bıraktığı ve tüm alanlarda araştırmaları sürdürme kararlılığını vurgulayarak sona eriyor.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ilk kez Türkiye'nin Akdeniz'deki münhasır ekonomik bölgesini tek taraflı olarak ilan etme olasılığına atıfta bulundu.

Bu içerik 13.10.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 196 kez okundu.