Anayasa, Arnavutluk ile İtalya arasındaki göçmen anlaşmasının onaylanmasının önünü açıyor

Resim

Arnavutluk Anayasa Mahkemesi, Pazartesi günü Arnavutluk ile İtalya arasında göçmenlere ilişkin bir anlaşmanın Anayasaya aykırı olmadığını söyleyerek onaylanmasının önünü açtı.

Geçtiğimiz Kasım ayında Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İtalya'nın Akdeniz’de yakalayıp kurtardığı göçmenleri bu yılın baharından itibaren Arnavutluk'a göndermesini öngören anlaşmayı imzalamışlardı.

Ancak Anayasa Mahkemesi, 30 muhalefet milletvekilinden oluşan bir grubun anlaşmanın anayasaya aykırı ilan edilmesi ve Meclis tarafından onaylanmaması talebiyle dava açması üzerine anlaşmanın olası onayını geçici olarak askıya almıştı.

Ancak Anayasa Mahkemesi, protokolün “toprak sınırlarını belirlemediğini ve Arnavutluk Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğünü değiştirmediğini” tespit etti.

Mahkemenin kararında, “İnsan hakları ve özgürlükler konusunda ikili yargı yetkisinin işlediğini tespit ettik, bu da söz konusu iki alandaki İtalyan yargı yetkisinin Arnavutluk yargı yetkisini hariç tutmadığı anlamına geliyor” denildi.

Ancak hem muhalefetteki Demokrat Parti'nin Grubunun Başkanı Gazmend Bardhi, hem de Uluslararası Af Örgütü, anlaşmanın “yasadışı ve uygulanamaz” olduğu görüşündeler.

 

Anlaşma ne sağlıyor?

Anlaşma, Akdeniz’de yakalanıp Arnavutluk'a sığınacak göçmenlerin ve barınmalarının İtalyan devleti tarafından finanse edilmesini öngörüyor.

Bu protokol beş yıl süreyle yürürlükte olacak ve beş yıl daha yenilenebilecek.

Arnavutluk Hükümeti tarafından yayınlanan belgede, İtalyan makamlarının göçmenlerin barınması ve tedavisi için gıda, sağlık hizmetleri ve gerekli görülecek diğer her türlü hizmet dâhil olmak üzere gerekli tüm masrafları karşılayacağı ve insan haklarına saygılı olunması konusunda özen gösterileceğinin altı çiziliyor.

Arnavutluk, Arnavutluk’ta çalışacak İtalyan personele vize, oturma izni ve Arnavutluk göç mevzuatının gerektirdiği diğer gerekliliklerden muaf olacak kolaylıklar da sağlayacak.

Anlaşmada, İtalya’nın göçmen kabul merkezlerinin güvenliğini sağlama konusunda sahip olduğu yükümlülükler de öngörülüyor; Arnavutluk ise göçmenlerin bu merkezler dışındaki nakilleri sırasında güvenliği sağlayacak.

 

Kaynak: https://www.koha.net/arberi/407508/kushtetuesja-i-hap-rruge-ratifikimit-te-marreveshjes-per-emigrantet-mes-shqiperise-dhe-italise/ (Erişim tarihi, 29.01.2024).







Bu içerik 29.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 46 kez okundu.