Analistler Kurti’nin iktidara geldikten sonra “Ulusal Birleşme” fikrinden uzaklaştığını söylüyorlar

Resim
Arnavutların yaşadığı topraklarda Ulusal Bayrak Günü’nün kutlandığı bu günde analistler Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin “Ulusal Birleşme” konusundaki düşünceleri ve zaman içerisindeki değişimini değerlendirdi.
28 Kasım Bayramı’nın sembolü olarak kırmızıya boyanan Hükümet binasının önünde Arnavut halkının ulusal bayramını kutlayan Kurti’nin, konuşması esnasında “birleşme” ifadesini kullanmaktan çekinmesi kamuoyunun dikkatlerinden kaçmadı.
RTV Dukagjini’de konuyu tartışan analistlerden İmer Mushkolaj, 2012 senesinden itibaren Arnavutluk ile birleşmenin nasıl gerçekleşebileceği yönünde açıklamalarda bulunan Kurti’nin iktidara geldiğinde bunun entegrasyonun önünde bir engel olduğunu, Avrupa Birliği’ne entegrasyonun öncelikli bir konu olarak görüldüğünden bunun gerçekleşmisinin imkânsız olduğunu ifade ettiğini aktardı.
Mushkolja, Kurti'nin aslında baştan itibaren Kosova Anayasası’nın Arnavutluk ile birleşmeye izin vermediğini bildiğini de sözlerine ekledi.
Analist Ylli Hoxha ise, bu dava adına iktidara getirilip sonra da unutturulmasının yanlış olduğunu söyledi. Kurti’nin bu konuda yaptıklarını çok yetersiz bulan Hoxha, bu fikrin iktidara geldiği andan itibaren “rafa konduğunu” da sözlerine ekledi.
Analist Astrit Gashi de, Kosova Başbakanı Albin Kurti'nin ulusal birleşme konusunda kamuoyuna sürekli yalan söylediğini, Kosova Anayasasının 2008'den bu yana ulusal birleşmeye izin vermediğini dolayısıyla kendisinin ilk günden itibaren ne Kurti’nin ne de Vetëvendosje’nin bu konuda herhangi bir tasarrufunun olamayacağını kesin olarak bildiğini söyledi.

Bu içerik 28.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 20 kez okundu.