Ana muhalefet partisi VMRO DPMNE, Dışişleri Bakanı Osmani’nin istifasını istedi

Resim
Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanlığı ile ana muhalefet partisi dillerin kullanımı konusunda anlaşmazlığa düştü.

Ana muhalefet partisi VMRO DPMNE, Dışişleri Bakanı Bujar Osmani’nin basın toplantısında Arnavutça konuştuğu için istifa etmesi gerektiğini söyledi.
VMRO DPMNE sözcüsü Mariya Miteva yapmış olduğu açıklamada, İspanyol meslektaşıyla yaptığı görüşmede Arnavutça konuşan Dışişleri Bakanı Osmani hakkında devletin itibarını zedelediğinden ayrıca cezai sorumluluk talep ettiklerini de bildirdi.
Miteva, “Dışişleri Bakanı sıfatıyla devletlerarası bir toplantıda Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin resmi dili olarak Makedonca’yı kullanmayan Bujar Osmani’nin davranışı utanç verici, vicdansız ve küçük düşürücüdür.” değerlendirmesinde bulundu.
Söz konusu görüşmenin basın toplantısında Bakan Osmani konuşmaya Makedonca başladı ve ardından aynı içeriği, uzun bir süredir gelenek haline getirmiş olduğu üzere Arnavutça dilinde tekrarladı.
Dışişleri Bakanlığı, VMRO-DPMNE’yi etnik gerekçelerle gereksiz kafa karışıklığı yaratmakla suçlayarak hemen tepki gösteren bir açıklama yayınladı.
Dillerin kullanımına ilişkin yasanın ihlal edildiğine dair iddiaların tamamen reddedildiği açıklamada, “Dışişleri Bakanlığı tarafından sık sık, halka açık olarak yapılan tüm etkinliklerde Diller Yasası’na her zaman gerektiği gibi uyulmaktadır. Bakan, her etkinlikte, mevcut medya için uygun olan bir çeviriyle, Anayasa ve Diller Yasası tarafından tanımlanan iki resmi dilde yerel halka hitap etmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Bu içerik 17.04.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 29 kez okundu.