Amerikan Yunan Enstitüsü (AHI) Türkiye’nin füze söylemlerini kınadı

ResimAmerikan Yunan Enstitüsü (AHI), Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan’a yönelik füze söylemlerini kınarken, ABD Dışişleri Bakanlığı’nı Türkiye’yi “saldırgan” olarak ilan etmeye çağırdı.

AHI Başkanı Nick Larigakis, Türkiye yönelik sözde “haydut bir devlet” ve bir “parya” nitelemelerini yaptı.

Bununla birlikte, Amerikan Dışişleri Bakanlığı’na da sitemlerini ileten Larigakis, ikili ilişkilerde sözde kışkırtıcı taraf bariz bir şekilde yalnızca Türkiye iken, Amerikan Dışişleri’nin her iki tarafa yönelik gerilimi düşürme çağrısının şaşırtıcı olduğunu vurguladı. Bu nedenle Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’ye yönelik yaklaşımını değiştirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin, "Yunanları korkuttuğunu" söylediği Tayfun adlı balistik füzelerini üretmeye başladığını söyledi. Buna karşılık Yunanistan tarafından Atina’nın hedef olabileceği endişeleri yükseldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Yunanistan’a yönelik, sakin olmazsanız, adaları silahlandırmak için ABD’den veya başka yerlerden bir şeyler almaya kalkarsanız, Türkiye gibi bir ülkenin olayları uzaktan sessizce izlemesini bekleyemezsiniz tarzında söylemleri Yunan tarafından endişeleri artırdı.

Amerikan Dışişleri Sözcüsü Ned Price yanıt olarak, “Tüm müttefiklerimizi tehditlerden ve kışkırtıcı söylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz” dedi. Birlik ve iş birliğine en çok ihtiyaç duyulan bir zamanda gerginliğin artmasının NATO birliğini baltalayacağını da sözlerine ekledi.

Bu içerik 16.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 38 kez okundu.