Amerikan İstihbaratı Bosna-Hersek’in Sırp Cumhuriyeti Entitesi Başkanı Milorad Dodik’in eylemlerine karşı uyardı: “Şiddetli çatışmalara yol açabilir”

Resim
Amerika Birleşik Devletleri istihbarat teşkilâtının yayınladığı tehdit değerlendirmelerine ilişkin yıllık raporun bir bölümünde Balkanlar’daki güvenlik tehditlerinden de bahsedilmektedir. Rapor Millî İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Raporun Batı Balkan kısmında “Batı Balkanların 2024 yılında yerel etnik gruplar arası şiddet riskiyle karşı karşıya kalması muhtemeldir. Milliyetçi liderlerin, bölgesel nüfuzlarını arttırmak veya korumak ya da AB ile Avrupa-Atlantik kurumlarına daha fazla entegrasyonunu engellemek için etnik farklılıkları körükleyerek istismar etmesi, dış faktörlerle birlikte gerilimlerin siyasi avantajlarını arttırması muhtemeldir.” denilmektedir.
Özellikle ülkemiz ilgili kısım söz konusu olduğunda, ABD istihbarat verilerinin “Potansiyel devlet içi kargaşa” bölümünde, Sırp Cumhuriyeti Entitesi tarafının başkanı Milorad Dodik’in Bosna-Hersek’te gerçekleştirdiği ve çatışmaya yol açabilecek endişe verici eylemlerinden bahsedilmektedir.
Yayınlanan belgede, “Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik, Bosna’daki uluslararası toplumu ve gözetimi etkisiz hale getirmek ve Sırp Cumhuriyeti’nin fiilen ayrılmasını sağlamak için provokatif adımlar atıyor. Eylemleri Boşnak (Bosnalı Müslüman) nüfusun liderlerini kendi kapasitelerini güçlendirmeye ve çıkarlarını korumaya teşvik edebilir ve böylece barışı koruma gücünün misyonunu aşan şiddetli çatışmalara yol açabilir.” denildi.
Çeviriye göre bu, Dodik’in 2024 yılında ayrılmaya başlayabileceği ve Boşnak politikacıların onu engellemeye çalışması halinde çatışma çıkabileceği anlamına geliyor.
ABD istihbarat yetkilileri, “Barış güçlerine karşı ezici bir üstünlük gösterme” olarak tanımladıkları bu duruma karşı EUFOR güçlerinin herhangi bir gerilimi önleyecek kadar güçlü olamayacağına inanıyor.
Rapor, “Devlet içi kargaşa”dan söz edildiğinde ülke içi huzursuzluk, ekonomik hoşnutsuzluk veya yönetişim zorluklarına dayalı olup olmadığına bakılmaksızın bunun geçerli olduğunu ve şiddet, isyan ve iç çatışma döngülerini körükleyebileceğini açıklamaktadır.
“Zorluklar genellikle azalan sosyoekonomik ilerleme, yaygın yolsuzluk, nüfusun göçü, iklim değişikliğinden kaynaklanan baskılar, terörist ve isyancı gruplardan gelen aşırı ideolojilerin yayılması iç içe geçmiş durumdadır.”

Bu içerik 12.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 46 kez okundu.