Amerikan Dışişleri Bakanlığı danışmanı Derek Chollet, Priştine'den Belgrad'a geliyor

Resim

Amerikan Dışişleri Bakanlığı danışmanı Derek Chollet, Sırbistan'ın en üst düzey yetkilileriyle görüşmek üzere bugün Priştine'den Belgrad'a geliyor. Chollet önce Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile bir çalışma yemeğinde görüşecek, ardından Başbakan Ana Brnabic ve Dışişleri Bakanı Ivica Dacic  ile ayrı ayrı görüşecek.
Görüşme konularından biri, AB'nin kabul ettiği Kosova için Fransız-Alman planı da dahil olmak üzere Belgrad ile Priştine arasındaki diyaloğun devamı olacak.
Chollet’in Belgrad'daki yetkililerle enerji güvenliğini, bölgesel ekonomik entegrasyonu, Sırbistan'ın Avrupa yolunda kaydettiği ilerlemeyi ve bölgesel barış ve güvenliği güçlendirmedeki rolünü de ele alacağı açıklandı.
Chollet’in gelişi, geçtiğimiz hafta Sırbistan için "çok önemli bir adam" olduğunu söyleyen Vucic tarafından duyurulmuştu. Vucic, "Chollet ciddi, özverili, genç ve zeki bir adam. ABD ile daha iyi ilişkiler kuracağımıza inanıyorum, nasıl gideceğini göreceğiz. Kolay bir görüşme olmayacak ama konuşabileceğimize inanıyorum" demişti.
Chollet, dün Üsküp ziyaretinde Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski ile bir araya geldi. Chollet Üsküp ziyaretiyle başlattığı Batı Balkanlar gezisi kapsamında Belgrad'a geliyor.
ABD'li yetkili Üsküp’ten sonra Kosova'ya giderek burada Başbakan Albin Kurti, Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Sırp Listesi temsilcileriyle ayrı ayrı görüşmüştü.
Dışişleri Bakanlığı'nın Batı Balkanlar Özel Elçisi Gabriel Escobar'ın eşlik ettiği Chollet, Priştine'deki görüşmelerin ardından Kosova hükümetinin diyalog sürecinde "kolları sıvama" yönündeki "güçlü iradesini" gördüğünü belirterek, nihai anlaşmanın "Kosova ve Sırbistan'ın karşılıklı tanınmasına" dayanması gerektiği görüşünü yineledi.
Chollet, Sırp Belediyeler Birliği'nin kurulmasının "acil bir mesele" olduğunu, ancak ABD'nin "Kosova'da Sırp Cumhuriyeti'nin kurulmasını" desteklemediğini ve oluşumu sırasında Kosova yasalarına saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Bu içerik 11.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 52 kez okundu.