Alternativa iktidar koalisyonuna katılma kararı aldı

Resim

Kuzey Makedonya’da yaşanan siyasi krizin giderilmesi ve mevcut hükümet çoğunluğunun artırılması amacıyla hükümete katılmak için davet alan Alternativa Partisi mevcut meclis çoğunluğuna katılma kararı aldı.

Başbakan Zoran Zaev ile Alternativa Başkanı Afrim Gashi (Gaşi), Alternativa’nın hükümette yer alması ile ilgili 9 maddeden oluşan bir anlaşma imzaladılar.

Başbakan Zaev anlaşmanın, AB ile müzakerelerin başlaması, Bulgaristan ile görüşmelerin yürütülmesi, Covid-19 ve enerji krizi ile mücadelenin sürdürülebilirliği için siyasi istikrar sağlaması açısından önemli olduğunu ifade etti.

Alternativa Başkanı Afrim Gashi ise, hükümetin yeni programı çerçevesinde SDSM ve BDİ ile uzlaşmaya varılan 9 madde hakkında bilgi vererek, resmi olarak muhalefetteki dört milletvekili ile iktidara katıldığını onayladı.

Gashi konuşmasının devamında, ülkedeki siyasi krizin giderilebilmesi için hükümetin bir parçası olmaya karar verdiklerini söyledi.

İktidar koalisyonunun diğer üyelerinden olan LDP ve DOM, AB ile müzakerelerin başlamasının arefesinde, kişisel makam ve kadro talepleri gibi sığ konuların yerine bütün enerjinin bu yönde sarfedilmesi gerektiğini söyleyerek Alternativa ile yapılan anlaşmayı bir bakıma eleştirmiş oldu.
Ana muhalefet partisi VMRO-DPMNE ise, Alternativa’nın SDSM ve BDİ ile ortaklığa girerek aslında suç ve yolsuzluğun ortaklığına girmiş olduğunu ifade etti ve varılmış olan anlaşmaya tepki gösterdi.

Dört milletvekiliyle hükümete katılarak mevcut hükümet çoğunluğunun artırılmasını sağlayan Alternativa, Sağlık Bakanlığı, Bilgi Toplumu ve Kamu Yönetimi Bakanlığı ve Diaspora Bakanlığını yöneteceği gibi, Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcılığı, Kültür Bakan Yardımcılığı ve muhtemelen Tarım Bakan Yardımcılığı, MEPSO, Sağlık Fonu, Demiryolları, Kalkandelen Klinik Merkezi, Yabancı Yatırımlar Ajansı gibi merkezi ve yerel düzeyde birçok kurum ve makamda sorumluluk alacaktır.

Bu içerik 06.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 97 kez okundu.