Almanya'nın Kosova Büyükelçisi Jorn Rohde: Almanya Kosova'nın AB'ye entegrasyonuna desteğini sürdürüyor

Resim

Almanya’nın Kosova Büyükelçisi Jorn Rohde, bugün Alman devletinin son turist vizesinin Kosova vatandaşlarına teslim töreni sonrasında şunları söyledi: “Kosova, 2024 yılında kendisini bekleyen zorlukların üstesinden gelmek için çalışmalıdır; bu zorluklar arasında ülkenin Avrupa-Atlantik yapılarına üyeliği ve Sırbistan ile ilişkilerin normalleşmesi bulunmaktadır. Almanya, önümüzdeki yıl Kosova’yı Avrupa Birliği'ne ve genel olarak Avrupa-Atlantik yapılarına yaklaştırmak için çalışmaya devam edecek. Bildiğiniz gibi, Kosova’nın Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve NATO gibi önemli uluslararası örgütlere katılması gerekiyor. Büyükelçi Rohde, Radyo Kosova’nın 2024 yılında Kosova’yı bekleyen siyasi zorluklarla ilgili sorusuna cevaben Almanya’nın bu süreci çekincesiz desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Büyükelçi Jorn Rohde, “Kosova için en büyük zorluk, Sırbistan ile ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik çalışmalar olmaya devam ediyor” diye ekledi. 1 Ocak’tan itibaren vizelerin kaldırılması hakkında konuşan Büyükelçi Rohde, “vizelerin kaldırılmasıyla, insanların serbestçe Almanya’yı ziyaret etmelerinin ülkeye çok fayda sağlayacağını” vurguladı. Ülkenin ekonomisinin de liberalleşmeden faydalanacağını belirtti, çünkü “1 Ocak'tan itibaren Alman şirketleri ile iş bağlantıları için temaslar kolaylaştırıldı, iki ülke arasındaki ticaret fırsatları da kolaylaştırıldı; aynı zamanda diğer faaliyetler için de farklı kolaylıklar sağlanmış durumda” dedi.

Büyükelçi Jorn Rohde, Kosovalıların vize serbestisi sürecini kötüye kullanmamaları gerektiğini vurguladı.

Kaynakça: https://zeri.info/aktuale/518319/rohde-gjermania-vazhdon-mbeshtetjen-per-integrimin-e-kosoves-ne-be/ (Erişim tarihi, 18.12.2023).
Bu içerik 18.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 17 kez okundu.