Alman hükumetinden gelen açıklama Kosova ve Arnavutluk arasındaki ‘Açık Balkan’ gerilimini yeniden canlandırdı

Resim
Arnavutluk ve Kosova ilişkileri, Alman hükumet sözcüsünün Berlin’in Kosova’nın şiddetle karşı çıktığı tartışmalı ‘Açık Balkan’ girişimine desteğini açıklamasının ardından, tekrar dibe vurdu.
‘Açık Balkan’ girişimini hayata geçirmek adına geçtiğimiz ay Üsküp’te bir araya gelen Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, üç ülke arasında ticaret ve turizmin önündeki engellerin 2023’e kadar kaldırılması sözünü vermişti. Kosova, Karadağ ve Bosna-Hersek ise, AB’nin sınırsız ve pasaportsuz bölgesine atıfla geçmişte ‘Mini-Schengen’ olarak adlandırılan, bu girişime katılmak konusunda çekimser kalmıştı.
Çarşamba günü Priştine kaynaklı Gazeta Express’e konuşan Alman hükumet sözcüsü Berlin’in “Batı Balkanlardaki her bölgesel işbirliğinin faydalı olduğuna” inandığını belirtirken, “bu işbirliğinin kapsamlı ve bölgedeki altı ülkeye de açık olmasının gerekliliğini” vurguladı.
Bu açıklamadan saatler sonra konuşan Edi Rama da ‘Açık Balkan’ girişimine karşı çıkan Kosovalı liderleri eleştirerek, “Priştine’de ve Tiran’da halka söylenenlerden farklı olarak, Alman hükumetinin ‘Açık Balkan’ girişimine desteğinin açık” olduğunu aktardı. Açıklamasının devamında ise Rama, “bunun yanında, Alman hükumeti Ortak Bölgesel Pazar’ın da 6 Ekim’deki AB-Balkan zirvesinden önce imzalanmasını istiyor. Evet, ‘Açık Balkan’ Almanya’nın da dediği gibi kapsamlı olmalı, bu yüzden kapılar açık, fakat kimseyi ne aramıza zorla katabiliriz ne de bunun geleceğe giden yol olduğunu anlayana kadar bekleyebiliriz” sözlerine yer verdi.
Kosova Başbakanı Kurti’nin danışmanı Jeton Zylfaj ise Rama’nın iddialarına şiddetle karşı çıkarken, “Almanya ‘Mini-Schengen’i değil, Berlin Süreci’nin bir parçası olarak Ortak Bölgesel Pazar’ı destekliyor. ‘Mini-Schengen’ gereksiz bir kopya. Edi Rama, gelin birlikte Berlin Süreci üzerine çalışalım” açıklamasında bulundu.

Bu içerik 12.08.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 75 kez okundu.