Aliya İzzetbegoviç’in ölüm yıldönümü: Tüm vatandaşları için eşit ve bir arada olan Bosna-Hersek istedi.

Resim

Aliya İzzetbegoviç, uluslararası alanda tanınan Bosna-Hersek devletinin ilk Cumhurbaşkanı ve savaş sırasında Bosna ordusunun başkomutanıydı.

1925 yılında Bosanski Şamats’da doğdu. Saraybosna’da büyüdü ve burada okuduğu Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Saraybosna’da birkaç şirkette hukuk danışmanı olarak çalıştı.

Siyasi konumu ve faaliyetleri nedeniyle Sosyalist Yugoslavya’da iki kez hapsedildi ve hüküm giydi. Meşhur Saraybosna davasında 13 Müslüman aydından oluşan bir grubun ilk sanığı olarak 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Demokratik Eylem Partisi’nin (SDA) oluşumunu başlattı ve 25 Mayıs 1990’da SDA’nın birinci kuruluş meclisinde kurucu başkan seçildi. SDA’nın zaferinden sonra, 1990’daki ilk çok partili parlamento seçimlerinde Izzetbegoviç, Bosna-Hersek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığının ilk Cumhurbaşkanı seçildi.

1996'daki savaş sonrası ilk çok partili seçimlerden sonra, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığına önce üye ardından da başkan seçildi. 10 yıl kadar Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı üyeliği görevini yerine getirdikten sonra, sağlık nedenleriyle 2000 yılında bu görevinden istifa etti.

Aliya İzzetbegoviç'in ilk dava arkadaşlarından ve partisinin kurucularından Halid Genyaç birkaç yıl önce, “Aliya İzzetbegoviç’in vizyonu ve siyasi faaliyet hedefleri gayet açıktı: Tüm vatandaşlarının eşit hak ve özgürlüklere sahip olduğu istikrarlı ve müreffeh bir Bosna-Hersek’tir.” Daha sonra Genyaç, Aliya İzzetbegoviç'in ısrarla Bosna-Hersek ve tüm halklarının çıkarına çözümler aradığını, uzlaşmalar bulduğunu ve ahlaki değerleri kamusal eyleme ve siyasete soktuğunu söyledi.

İzzetbegoviç, bir dizi basılı eserinin ve çalışmasının yanı sıra “Doğu ile Batı Arasında İslâm“, “İslamî Yeniden Doğuşun Sorunları“ ve “İslâm Deklarasyonu“ kitaplarının yazarıdır. Bu kitaplar birçok dile çevrildi ve birçok ülkede yayınlandı. 1999 yılında “Özgürlüğe Kaçışım” ve 2000’de “Anılar (Otobiyografik bir Kayıt)” kitaplarını yayınladı. 2004 yılında 10 cilt hâlinde toplu eserleri yayımlandı.

Bu içerik 19.10.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 99 kez okundu.