Albin Kurti, Olaf Scholz ile yaptığı telefon görüşmesinde, Almanya’dan Kosova’nın Avrupa Konseyi üyeliğine destek vermesini istedi

Resim
Kosova Başbakanı Albin Kurti, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşerek, Almanya’nın ülkesinin Avrupa Konseyi adaylığını desteklemesini umduğunu bildirdi.

16 Nisan'da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi milletvekillerinin çoğunluğu, Kosova'nın Strazburg merkezli bu örgüte üye olmasını öneren raporu destekledi.

131 milletvekili lehte oy kullandı, 29 milletvekili aleyhte, 11 milletvekili ise çekimser kaldı.

Konu şu anda, Kosova'nın örgütün en yeni üyesi olup olmayacağına nihai olarak karar vermesi gereken Avrupa Konseyi Dışişleri Bakanlarının elinde.

Bakanlar Kurulu'nun bir sonraki toplantısı Mayıs ortasında yapılacak. Avrupa Konseyi Dışişleri Bakanları Konseyi yılda bir kez, geleneksel olarak Mayıs ayında toplanır.

Kosova Başbakanı Scholz ile yaptığı telefon görüşmesinde, Almanya'nın "Kosova'ya verdiği sarsılmaz destek" nedeniyle kendisine şükranlarını ifade ettiğini söyledi.

Kurti X isimli platformda “Almanya'nın Parlamenterler Meclisi'nin tavsiyeleri doğrultusunda Avrupa Konseyi üyeliğine adaylığımızı destekleyeceği umudunun altını çizdim. Ayrıca Temel Anlaşmanın tam olarak uygulanmasına olan bağlılığımızı da yeniden teyit ettim” diye yazdı.

Avrupa Konseyi, 1949 yılında Fransa'nın Strazburg kentinde kurulan, Avrupa'da insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü için uluslararası bir kuruluştur.

Konsey, üye ülkelerde ifade ve medya özgürlüğünü, eşitliği ve azınlıkları korur.

Kosova vatandaşlarının nihai Avrupa Konseyi üyeliğinden elde edecekleri doğrudan faydalardan biri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) erişim olacaktır.

Kosova'nın bu örgüte üyeliğine karşı çıkan Sırbistan, Kosova'nın bu örgüte kabul edilmesi tavsiyesinin metninde bazı değişiklikler yapılmasını önermişti.

Bunlar aracılığıyla, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kosova'nın statüsüne ilişkin karar verene kadar Kosova'nın Avrupa Konseyi'ne kabul edilmemesi talep edildi.

Sırbistan ayrıca sürecin devamında Sırp çoğunluğun bulunduğu belediyeler birliğinin kurulmasının Kosova için şart olmasını da talep etti.

Bu değişiklikler konseyden geçmedi.

Kaynak: http://www.panorama.com.al/albin-kurti-bisede-telefonike-me-olaf-scholz-i-kerkon-mbeshtetjen-e-gjermanise-per-anetaresim-e-kosoves-ne-kie/  (Erişim tarihi 30.04.2024)

Bu içerik 29.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 39 kez okundu.