Afrika ülkesi miyiz? Tsekov, Anayasa konusunda geniş bir tartışma çağrısında bulundu

Resim
Borislav Tsekov’a göre, Bulgaristan siyasetinde Afrikalılaşma sürecine tanık olunmaktadır. Bu yüzden Anayasa değişiklikleri aceleye getirilmemeli ve geniş bir tartışma ortamı yaratılmalıdır. Şu anki tarzın Afrika tarzı olduğunu, ortak menfaatler için diyaloğun bulunmadığı, Bulgaristan siyasetinde karşılıklı yıkıma yol açan kabileler arası bir savaşın yaşandığını vurgulayan Anayasa Hukukçusu Borislav Tsekov, en yüksek anayasal organlar hayati öneme sahip devlet, sosyal ve ekonomik yaşam alanlarıyla ilgili temel yetkilerini kullanmadıkça, Anayasanın üstünlüğünden bahsetmenin hiçbir yolu olmadığı belirtti.
“Herkes İçin Adalet” Girişimine üye avukat Emil Georgiev de meseleye ilişkin şunları söyledi:
“Anayasa mahkemesinin denetim kuruluna ilişkin yoruma açık kararı var ve bir de Yüksek Yargı Kurulu’na ilişkin kararı var. Ulusal Meclis’in bir seçim organı olduğu yönünde çok ciddi eleştiriler var; ancak anayasal olarak Ulusal Meclis’i kendisine yüklenen görevleri yerine getirmeye zorlayacak etkili bir araç bulunmadığını da kabul etmek gerekir.”
Georgiev’e göre, siyasi çoğunluk anayasa değişikliğine ve bütçe hedefine odaklanmış durumda ve görüş birliğine varıldığında düzenleyici kurulların ve kontrol organlarının belirlenmesinde dengenin sağlanması siyasi pazarlık meselesidir.
Borislav Tsekov, devletteki düzenleyici kurulların ve kontrol organlarının tüm sektörler için kilit önem taşıdığını belirtti. Tsekov’a göre, Rekabetin Korunması Komisyonu büyük bir etkiye sahipken, Ayrımcılığa Karşı Koruma Komisyonu da oldukça önemli bir organdır.

 

Bu içerik 05.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 12 kez okundu.