Adalet Bakanı: Bulgaristan, Schengen’e katılmak için AB’den hiç bu kadar güçlü destek almamıştı

ResimGeçici Hükümetin Adalet Bakanı Krum Zarkov Salı günü Brüksel’de gazetecilere verdiği demeçte, Bulgaristan’ın Schengen’e katılımı için daha önce AB’den hiç bu kadar güçlü bir destek almadığını söyledi. Zarkov, Avrupa Komisyonu (AK) Başkan Yardımcısı Vera Jourova ve Avrupa Adalet Komiseri Didier Reynders ile görüşmek üzere Belçika başkentindeydi.

Bulgar Bakan, Jourova ve Reynders’a Bulgaristan’ın hukukun üstünlüğü alanında gerçekleştirdiği yasal değişiklikler hakkında bilgi verdi. Bakana göre Bulgaristan’da hukukun üstünlüğü AK’nin yıllık raporuyla ve ekonomik toparlanma planı kapsamındaki AB fonlarını alma şartlarını kapsaması suretiyle kontrol ediliyor, bu nedenle Bulgaristan için tamamlanmış “İşbirliği ve Doğrulama Mekanizması” hakkında ekstra rapor beklenmiyor.

Zarkov, “Schengen’in genişlemesi konusu gündemde ve bu küçümsenecek bir başarı değil.” dedi. Hollanda’yı kalan tek şüpheci ülke olarak nitelendirdi ve “onları aksine ikna etmeye çalışmaktan vazgeçmedik” dedi.

Bakan, Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen’e katılım hususunda yol ayrımına gitme ihtimalini ise reddetti. Zarkov, Bulgaristan’ın tüm Schengen şartlarını yerine getirdiği hususunda emin ve kararlı; ancak Bulgarlar Schengen’e dahil olmanın sağladığı faydalardan henüz yararlanamıyor.

Bu içerik 15.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 45 kez okundu.