Açık Balkan Girişimi kapsamında imzalanan ilk anlaşma yürürlüğe girdi

Resim
Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Sırbistan’ın dahil olduğu “Açık Balkan” girişiminin ilk anlaşması, veterinerlik, bitki sağlığı ve gıda güvenliği alanlarında gümrük prosedürlerinin azaltılmasıyla yürürlüğe girdi.
3 Ocak’ta yürürlüğe giren Veterinerlik, Gıda Güvenliği ve Bitki Sağlığı Politikası İşbirliği Anlaşması’na göre gıda, hayvan yemi ve bitki sağlığı alanlarındaki ürün analizleri artık, yalnızca ürünün menşei olan ülkede yapılacak, diğer gümrüklerde fiziki kontrol ve laboratuvar testleri uygulanmayacak. Anlaşma sadece imzalayıcı ülkeler arasında geçerli olacak.
Konu hakkında konuşan Gıda ve Veterinerlik Kurumu Müdürü Nikolçe Babovski, ülkeler arası ticaretin kolaylaştırılması ve ekonomilerinin geliştirilmesini sağlayacak olan bu anlaşmanın, Avrupa Birliği'ne katılım için üstlenilmesi gereken faaliyetlere giriş niteliğinde olduğunu ifade etti.
Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Arnavutluk yönetimleri, Avrupa Birliği mevzuatına uygun biçimde iş birliğinin yoğunlaştırılmasını öngören “Açık Balkan” girişimi için AB desteğini hedeflerken, Bosna Hersek, Kosova ve Karadağ ise, Avrupa Birliği’ne üyelik yolunda yürütülen Berlin sürecine alternatif teşkil ettiği gerekçesiyle girişime katılmayı reddetmektedir.

Kaynak: https://www.mkd.mk/makedonija/ekonomija/otvoren-balkan-olesnet-transportot-na-hrana-megju-makedonija-albanija-i-srbija, (Erişim tarihi, 05.01.2022)

Bu içerik 04.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 206 kez okundu.