ABD ve Yunanistan Larissa’ya “İHA Üssü” kuruyor

Resim

Yunan enikos.gr gazetesinin haberine göre, Yunanistan ve ABD tarafından Larissa’daki 110. Savaş Kanadını ortak olarak son teknolojik imkanlarla İHA üssüne dönüştürmek üzere bir planlamanın olduğu ileri sürülüyor. Bu vesileyle ABD’den gelen bir heyet Stefanovikio ve Larissa’daki 110. Savaş Kanadını ziyaret etti.
Yunanistan ile ABD arasında var olan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması (MDCA) geçtiğimiz 2022 yılında tekrar genişletildi. Bu kapsamda Larissa’daki (Yenişehir) 110. Savaş Kanadı, Kasım ayında ABD Silahlı Kuvvetleri’nin MQ-9 Reaper İnsansız Hava Araçlarının konuşlandığı stratejik öneme sahip bir İHA üssüne dönüşüyor. 2023 yılı içerisinde 110. Savaş Kanadı Yunanistan ve ABD’ye ait İHA’ların konuşlanacağı ve ortak kullanılacak bir üs olarak hizmet vermeye hazırlanıyor.
Son olarak konuya ilişkin yeni gelişmelerle ilgili basında çıkan haberlere göre, 27 Aralık Salı günü, Yunanistan Genelkurmay Başkanı General Konstantinos Floros’u temsilen 1. ORDU/EU-OHQ Komutanı Korgeneral Angelos Houdeloudis ve Taktik Hava Komutanı Korgeneral (I) Georgios Fasoulas, ABD Kongresi’nden gelen bir heyeti karşıladı, Stefanovikio’daki Kara Kuvvetleri 1. Hava Tugayı’nda ve Larissa’daki 110. Savaş Kanadında kabul ettiler.
Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı (GEETHA) tarafından organize edilen ve planlanan söz konusu ziyaretin Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması’nın (Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA) güncellenmesi ve uygulama düzenlemesi kapsamında Yunanistan ile ABD arasındaki savunma alanındaki ikili işbirliğinin bir parçası olduğu ileri sürülüyor.
Amerika Birleşik Devletleri, Larissa’daki 110. Hava Üssü’ne teknolojik olarak gelişmiş platformlara ev sahipliği yapması için toplam 33,5 milyon dolar yatırım yaparak üssü modernleştiriyor.
 
Kaynak:
Bu içerik 02.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 41 kez okundu.