ABD’nin Bosna-Hersek Büyükelçisi: ABD, Bosna-Hersek’i Rusya’ya bırakmayacak

ResimRadio Free Europe’un bildirdiğine göre, Amerika Birleşik Devletleri’nin Bosna-Hersek Büyükelçisi Michael Murphy, ülkesinin yanı sıra Avrupa Birliği ve NATO’nun Rusya’nın Bosna-Hersek’e hükmetmesine izin vermeyeceği konusunda uyarıda bulundu.

ABD, AB ve NATO’nun, Bosna-Hersek’in egemenliği ve toprak bütünlüğünün yanında durduklarını birkaç kez açık bir şekilde ifade ettiklerini belirtti.

Murphy, “EUFOR burada olası sorunları fark edince hemen asker sayısını arttırdı. Bu doğru bir karardı ve biz de destekledik. Sanırım ABD ve AB’nin tepkilerini görebiliyorsunuz ve bu Bosna-Hersek’i Rusya’ya bırakmayacağımızın sinyali olmalı.” dedi.

Büyükelçi, Rusya’nın Bosna-Hersek’in NATO’ya katılımını sormadığına özellikle dikkat çekti.
Murphy, “Aynı şey AB yolculuğunuz için de geçerlidir. Bu kararlar Bosna-Hersek’in egemenlik hakkıdır. Bu, Avrupa-Atlantik kurumlarına doğru ilerlemeyi ve bu kurumlara katılmayı ülkenin politikacıları kadar vatandaşlarının da belirledikleri çok açıktır. Bu hedefleri destekliyoruz. Bosna-Hersek halkının desteklediği de budur. Dolayısıyla Rusya’nın bu ülkede ne yaptığına baktığımda, bunun Bosna-Hersek vatandaşlarının çıkarlarına aykırı olduğunu düşünüyorum. Diğer taraftan Rusya’nın bazı açıklamaları açıkçası sorumsuzcaydı. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı vahşi ve barbarca saldırganlığıyla şu anda Ukrayna’da ve Avrupa’da ne yaptığına baktığınızda, Rusya’nın sadece Avrupa’nın değil, Bosna-Hersek’in ve Batı Balkanlar’ın da çıkarlarını umursamadığı sonucuna varabilirsiniz. Rusya istikrar, güvenlik, barış ve refah görmek istemiyor. Müreffeh bir Bosna-Hersek istemiyor.” diye açıkladı.

ABD’nin Bosna-Hersek Büyükelçiliği görevini üstlendiğinde dile getirdiği gibi, Rusya Federasyonu Saraybosna Büyükelçiliği’nin Bosna-Hersek ile ilgili bazı açıklamalarının “cahilce” olduğu yönündeki görüşlerini de yineledi.

Bu içerik 26.08.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 48 kez okundu.