ABD’nin Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Gabriel Escobar bu hafta Kosova’yı ziyaret edecek – Sırp Dinarı meselesi ve Sırbistan ile diyalog görüşülecek

Resim
Amerika Birleşik Devletleri'nin Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Gabriel Escobar bu hafta Priştine'yi ziyaret edecek. Bu ziyaret, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bir açıklama ile duyuruldu. Açıklamaya göre Escobar, 10-18 Mart 2024 tarihleri ​​arasında Belçika, Kosova, Avusturya ve Karadağ'ı ziyaret edecek.
Açıklamada, "ABD’nin Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Gabriel Escobar'ın ziyareti, ABD'nin Avrupa-Atlantik entegrasyonunu ve daha geniş bölgesel işbirliğini amaçlayan Batı Balkan ülkelerine olan bağlılığını yeniden teyit edecektir." ifadesi yer alıyor.
ABD’nin Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Gabriel Escobar, Kosova ziyareti sırasında Kosova Hükümeti liderleri, sivil toplum örgütleri ve Sırp toplumuyla bir araya gelerek, Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi görüşülecek.
Açıklamada: "ABD Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Gabriel Escobar, Kosova Merkez Bankası'nın nakit operasyonlarına ilişkin yeni düzenlemelerinin etkisi konusunda toplantılar yapacak ve Kosova vatandaşlarının ihtiyaçlarının tam ve kesintisiz olarak karşılanmasını sağlayacak adımları teşvik edecektir" denildi.
ABD Özel Temsilcisinin ziyareti, Amerikalı yetkililer ile Kosova Hükümeti arasındaki ilişkilerin, Kosova Merkez Bankası'nın geçen ay bir düzenlemeyle yasakladığı Sırp dinarı meselesi nedeniyle gergin olduğu bir döneme denk geldi. Geçtiğimiz ay ABD Özel Temsilcisi Gabriel Escobar, Amerika'nın Sırp dinarı konusundaki talebini dinlemediği için Kosova Hükümeti'ni eleştirmişti.
Escobar 23 Şubat'ta yaptığı açıklamada, "Kosova Hükümeti'nin bölgesel istikrar için bizimle çalışmaması ve ABD'nin tamamen bağlı olduğu bir süreç olan diyaloğu baltalaması nedeniyle çok endişeliyiz" demişti.

 

Bu içerik 11.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 17 kez okundu.