ABD’nin Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Escobar: Yolsuzluk Bosna-Hersek’te temel sorundur, seçimlerin ise bu yıl yapılması gerekiyor

ResimABD’nin Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Gabriel Escobar, bugün Bosna-Hersek’teki temel sorunun yolsuzluk olduÄŸunu ve bunun kendisine göre ulusal çıkarlar kavramı kapsamında deÄŸerlendirildiÄŸini söyledi.

Hırvat N1 televizyonu ile yaptığı röportajda Escobar, ABD’nin Bosna-Hersek anayasası ve seçim yasasında yapılacak sınırlı deÄŸiÅŸiklikler üzerinde müzakerelere, esnekliÄŸe ve uzlaÅŸmaya yer olduÄŸuna dair inancının olduÄŸunu söyledi.

“Ayrıca bu yıl seçimlerin yapılması gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz. Seçimler, demokratik sürecin ve demokratik evrimin mihenk taşıdır. Bu nedenle tüm tarafları esnek ve açık olmaya, müzakerelere iyi niyetle katılmaya davet ediyoruz” dedi.

Ulusal çıkar kavramının yolsuzluÄŸu örtbas edip etmediÄŸi sorulduÄŸunda ise Escobar, “Kesinlikle!” dedi.

“Bosna-Hersek’in sorunlarına bakarsanız, sorun insanların Hırvat, BoÅŸnak veya Sırplarla yaÅŸamak istememeleri deÄŸildir. Uluslararası Åžeffaflık Örgütü gibi saygın analiz kuruluÅŸlarının çalışmaları, Bosna-Hersek’in Batı Balkanlar’daki en çok yolsuzluÄŸa bulaÅŸmış ülke ve hatta Avrupa’da neredeyse en çok yolsuzluÄŸa bulaÅŸmış ülke olduÄŸunu göstermektedir. Yani en acil sorun budur” dedi.

Ä°ÅŸlevsizliÄŸin yolsuzluÄŸu beslediÄŸini ve daha fazla yolsuzluklar için fırsatlar yarattığını belirtti.
“Bosna-Hersek’in doÄŸasında yolsuzluÄŸa bulaÅŸmış bir ülke imajının önceden var olduÄŸunu düÅŸünmüyorum. Bunda liderlerin siyasi arenada yolsuzluÄŸa karşı cesaret eksikliÄŸinin var olduÄŸunu düÅŸünüyorum” dedi.

Dragan ÄŒović ve Milorad Dodik arasındaki yakın iÅŸbirliÄŸi hakkında ne düÅŸündüÄŸü sorulduÄŸunda ise Escobar; bu motivasyonun büyük kısmının yolsuzluktan ileri geldiÄŸini düÅŸündüÄŸünü söyledi.
“Bu nedenle tüm liderleri sadece devlet kurumlarının deÄŸil; halkın da yararına çalışmaya çağırıyorum. Bu eyleme etno-milliyetçilik baÄŸlamında deÄŸil; yolsuzluÄŸun derinleÅŸmesi baÄŸlamında bakmanız gerekiyor ve beni en çok endiÅŸelendiren de etno-milliyetçilik perspektifinden bakılmasıdır” diye belirtti Escobar.

Bu içerik 10.04.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 77 kez okundu.