ABD'li senatörler Belgrad ve Priştine hakkında: “Şaşkınız”

Resim
Bir grup Amerikalı senatör, ABD Başkanı Joseph Biden'a yazdığı bir mektupta, Kosova'nın kuzeyinde ve Metohija'da kötüleşen durumdan duydukları endişeyi dile getirdiler.
Senatörlerin işaret ettiği gibi, Priştine ABD'nin durumu yatıştırma çabalarına yanıt vermedi. Bu nedenle Kongre Priştine ve Belgrad'a verilen desteği gözden geçirecek. Biden'a yazılan mektupta, “ABD'nin krizi azaltmak için diplomatik çabalarını takdir ediyoruz, ancak bu çabalar özellikle sözde Kosova hükümeti tarafından görmezden gelindi. Sonuç olarak, Kongre'nin desteğini değiştirmeyi düşünmeye hazırız.” denildi.
Senatörler, Belgrad ve Priştine hükümetlerinin ikili ilişkileri iyileştirme umutlarını tehdit eden provokatif kararlar almaları karşısında şok olduklarını belirtiyorlar.
Buna, yakın zamanda üç Kosovalı polis memurunun 14 Haziran'da Sırp makamları tarafından tutuklanması da dahildir. Kosovalı Sırpların yerel belediye seçimlerine katılmayı reddetmesi ve Kosova hükümetinin belediye binalarına şiddet kullanarak girmesi, gerilim ve şiddetin dramatik bir şekilde artmasına neden oldu. Senatörler, bunun bölgedeki kırılgan barışı tehdit ettiğini söylediler. Senatörler, mevcut krizi sona erdirmek ve Ohri Anlaşması'nın uygulanmasında ilerlemeyi sürdürmek için Biden’ı diplomatik baskı uygulamaya çağırdı.
Senatörler; “Avrupa Birliği'nin, Kosova'nın kuzeyinde belediye binaları yakınındaki polis operasyonlarının askıya alınmasını ve yeni belediye başkanlarının çağrılmasını içeren önerileri destekliyoruz” diyerek, Kosovalı Sırpların katılımıyla belediye seçimlerinin yapılması ve kuzeyde Sırpların çoğunlukta olduğu Belediyeler Birliği’nin kurulması da dahil olmak üzere Ohri Anlaşması’nın uygulanmasını talep ettiler.
Senatörler ABD başkanını "askeri teçhizat satışını ertelemeye", Belgrad ve Priştine ile güvenlik alanında işbirliğini sürdürmeye davet etti. Senato'ya ayrıca başkan Biden’dan "her iki hükümetin de barışı baltalayacak herhangi bir eylemden kaçınmak için itidalli davranıp davranmadığı ve KFOR'a katılan Amerikan kuvvetlerinin güvenliği hakkında" bir rapor sunmasını talep etti.
Belirtildiği gibi, son zamanlarda Kosova'nın kuzeyinde KFOR'a karşı Sırplar tarafından uygulanan şiddet ve hem Kosova hem de Sırp hükümetlerinin kararları, gerilimi azaltmak yerine tırmanmaya devam ediyor.

Bu içerik 27.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 62 kez okundu.