ABD'li Senatör Bob Menendez, Erdoğan'a taviz yok diyor.

Demokrat ve güçlü Senato Dış İlişkiler Komitesi başkanı ABD'li Senatör Bob Menendez Kathimerini'ye, önemli bir davranış değişikliği olmadan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taviz verilmemesi gerektiğini söyledi.

Ege'deki Türk sorunlarına karşı Yunanistan'ın haklarını desteklediğini tekrar tekrar dile getiren senatör, “ABD-Yunanistan ikili ilişkisi hiç bu kadar güçlü olmamıştı ve savunma işbirliği kilit bir dayanaktır” diyor.

Ayrıca Menendez, ABD Başkanı Joe Biden'ın Türk mevkidaşına karşı kararlı duruşunu sürdürmesini bekliyor ve Kıbrıs, Yunanistan, İsrail ve ABD arasındaki 3+1 ortaklığın bölgeye önemli faydalar sağlayabileceğine inanıyor.

Senatör, Doğu Akdeniz Güvenlik ve Enerji Ortaklığı Yasası ve politika değişiklikleri konusunda: Bu yeni mevzuatın amacı, güvenlik ilişkimizdeki önemli ivmeyi geliştirmektir. ABD-Yunanistan ikili ilişkisi hiç bu kadar güçlü olmamıştı ve savunma işbirliği kilit bir sütun. Şimdiye kadar yapılan tüm iyi işlerin gelecek için bir vizyon belirlemekte önemli olduğunu düşündük.

Senatör Yunanistan’ın Washington'un Atina ile ilişkilere yönelik artan yatırımının ABD için yeni bir Doğu Akdeniz stratejisinde yeri için: Kilit faktörlerin bir araya gelmesi nedeniyle Atina'nın anahtar olduğuna inanıyorum. ABD'nin Yunanistan'daki siyasi yelpazede güçlü ortakları var. Aynı şekilde Yunanistan, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki siyasi yelpazede güçlü ortaklara sahip olmaya devam ediyor. İlişkinin gelecekte büyümeye devam edebilmesi için bu kazanımları sağlamlaştırmamız gerekiyor. Özünde Kıbrıs, Yunanistan, İsrail ve ABD arasındaki 3+1 etkileşimi ile bu ilişkilerin potansiyelinin ve bölgedeki işbirliğimizin sınırı yoktur.

Yunanistan ile olan olumlu ve yapıcı ilişkimiz ve nasıl olumlu bir ivme üzerine inşa edebileceğimiz ile ilgili. Bu mevzuatın önemli bir unsuru, Kıbrıs, Yunan, İsrail ve Amerikan yasama organlarından seçilmiş yetkilileri içerecek şekilde parlamentolar arası bir grubun kurulmasıdır. 3+1'i ilerletmede ve seçmenlerimizin önemli görüşlerini temsil etmede gelişmiş bir rol oynamamız bizim için çok önemlidir.

Başkan Biden ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmesi için: Başkan Biden'ın, Türkiye'nin S-400 alımı, Doğu Akdeniz'deki istikrarsızlaştırıcı eylemleri, Azerbaycan'daki otokratlara desteği ve demokratik olmayan muamelesi söz konusu olduğunda Erdoğan'a karşı kararlı olmaya ve ABD ulusal güvenlik çıkarlarını ilerletmeye devam etmesini bekliyorum. Türkiye ile yaptığımız tüm toplantıların gündemi bu olmalı ve Sayın Erdoğan'a bu alanların her birinde önemli bir davranış değişikliği olmadan taviz vermemesini şiddetle tavsiye ediyorum.

Alexis Papachelas / 21.06.2021

KATHİMERİNİ

https://www.ekathimerini.com/opinion/interviews/1163212/no-concessions-to-erdogan-says-us-sen-bob-menendez/  (Erişim tarihi: 23.06.2021)

Bu içerik 21.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 95 kez okundu.