ABD Kosova'nın tanksavar füze talebini kabul etti, Sırbistan 'hayal kırıklığına uğradı'

Resim
Başkan Vuciç, Perşembe günü ABD'nin Sırbistan Büyükelçisi ile görüştükten sonra, Kosova'nın tanksavar füzeleri talebinin Kongre'ye iletildiğini duyunca "hayal kırıklığına uğradığını" ancak yine de "Sırp-Amerikan ilişkilerini korumak için çalışacağını" söyledi.
ABD'nin Sırbistan Büyükelçisi Christopher Hill, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'e, ABD'nin Kosova'nın Javalin tanksavar füzeleri satın alınmasına ilişkin talebini Kongre'ye gönderdiğini söylemişti.
Vucic'in ofisi tarafından Perşembe günkü toplantı sonrasında yayınlanan basın açıklamasında, "Büyükelçi Hill'in belirttiği gibi, ABD Dışişleri Bakanlığı Priştine'nin talebini Kongre’ye gönderecek ve bu da resmi prosedürü başlatacak." ifadesine yer verildi.
Basın açıklamasına göre Vucic, "Bölgede barışın bozulmaması ve Sırbistan'ın sorumlu davranmaya devam ederek Balkanlar'da istikrara katkıda bulunmaya devam etmesi bizim için büyük önem taşıyor." dedi.
Kosova Savunma Bakanı Ejup Maqedonci de hükümetin Yabancı Askeri Satış programı aracılığıyla doğrudan alımlar için ABD ile bir işbirliği anlaşması olduğunu doğruladı. “Bu program kapsamında, tanksavar füze sistemi Javelin'in de aralarında bulunduğu askeri alımların yanı sıra diğer silah sistemlerinin de satın alınması öngörülüyor. 'Javelin' sistemi üzerinden talep gönderildi ve ABD tarafından kabul edildi. Talebin nihai onay için Dışişleri Bakanlığı tarafından Kongre'ye iletileceği artık doğrulandı." dedi.
13 Aralık 2023'te Kosova, savunma bütçesine 40 milyon avro daha eklemeye karar vererek bu rakamı 200 milyon avronun üzerine çıkardı. Ek bütçenin nereye tahsis edileceği ise belirtilmedi.
Geçtiğimiz yılın temmuz ayında Başbakan Albin Kurti, Kosova'nın Türkiye'den satın aldığını söylediği Türk Bayraktar insansız hava aracının önünde kendisini gösteren fotoğrafları yayınladı. Kurti, Kosova'nın bu türden kaç adet insansız hava aracı satın aldığını belirtmedi ancak Başbakan olarak görev yaptığı iki yıl içinde Kosova'nın "asker sayısını yüzde 80 artırdığını ve askeri bütçeyi yüzde 100 artırdığını" söyledi.
Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra 2009 yılında kurulan Kosova Güvenlik Gücü'nün asıl görevi, Kosova'da ve yurt dışında kriz müdahale operasyonları, Kosova içinde sivil koruma operasyonları yürütmek ve doğal afetlerle mücadeleye yardımcı olmaktı.
NATO, Yugoslav Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'in Sırp polisi ve askerlerini Kosova'dan çekilmeye zorladığı 78 gün süren hava saldırılarının ardından Haziran 1999'da göreve başlayan KFOR adlı kendi barışı koruma gücünü de Kosova'da tutmaya devam ediyor.
Mayıs 2022'de Arnavutluk'un da Javelin tanksavar füzeleri sipariş eden birkaç ülkeden biri olduğu açıklandı. ABD'li Lockheed Martin şirketi yaptığı basın açıklamasında Arnavutluk, Norveç, Letonya ve Tayland'ın satın alımlarının 309 milyon dolarlık siparişin parçası olduğunu söyledi.
Lockheed Martin'in web sitesinde Javelin, "bilinen ve öngörülen tüm tehdit zırhlarını yenmek için tasarlanmış, tek kişi tarafından taşınabilen, ateşle ve uzun-orta menzilli tanksavar silah sistemi" olarak tanımlanıyor.

Bu içerik 11.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 18 kez okundu.