ABD ile Yunanistan üslerle ilgili yeni anlaşmayı 14 Ekim’de imzalıyor

Resim

Yunanistan Dışişleri Bakanı bir aydan kısa bir süre içerisinde iki kez ABD’yi ziyaret edecek. İlki 20 Eylül 2021 tarihinde başlayacak olan Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısı çerçevesinde gerçekleşecek. İkinci ise olağanüstü bir durum ve pandemi koşullarında bir değişiklik olmaz ise 14 Ekim tarihinde gerçekleşecek.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandros Papaioannou’nun açıklamalarına göre Dendias Ekim ayındaki ABD ziyaretinde ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile Washington’da bir araya gelerek Karşılıklı Savunma İş Birliği Anlaşması’na (MDCA) imza atacak. Papaioannou ABD’nin istikrar olması adına Karşılıklı Savunma İş Birliği Anlaşması’nın 5 yılda bir yapılmasını talep ettiğini ve bunun Yunan tarafınca olumlu karşılandığını söyledi. Öte yandan Dışişleri Bakanı Sözcüsü iki ülke Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları yetkilileri arasında müzakerelerin devam ettiğini de belirtti.

Yetkili kaynaklara göre bu anlaşma çerçevesinde ABD güçleri Souda, Stefanovikeio, Larisa ve Αlexandoupoli-Dedeağaç dışında ayrıca Xanthi-İskeçe Kayalar köyü ve Skiros-İskiri’de yer alacaklar. NEA gazetesine konuşan üst düzey bir diplomat Amerikan güçlerinin geçmişin büyük üsler yaratma mantığından vazgeçtiklerini ve artık birçok ve farklı stratejik bölgede aradıkları kolaylığı sağlayacak üsler oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti.

Yunanistan Dışişleri Bakanı’nın Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısı nedeniyle gerçekleştireceği New York ziyareti sırasında Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelmesi gibi bir planlamanın olmadığını söyleyen Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Mısır Dışişleri Bakanları’nın programları uygun olursa üçlü bir zirvenin gerçekleşmesinin söz konusu olabileceğini de belirtti. Son olarak Papaioannou Yunan diplomasinin önceliğinin Akdeniz, Ortadoğu ve Balkan coğrafyasında Avrupa Birliği vizyonu olduğunun altını çizdi.

Bu içerik 17.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 65 kez okundu.