ABD Dışişleri Bakanlığının 2023 Kuzey Makedonya Raporu: Makedonya’da çok ciddî bir yolsuzluk ve gazetecilere yönelik şiddet söz konusu

Resim

ABD Dışişleri Bakanlığının yayınladığı 2023 Yılı Kuzey Makedonya Raporu’nda, 2023 yılında ülkede ciddi bir hükümet yolsuzluğu ile birlikte gazetecilere yönelik şiddet ve tehditler dahil olmak üzere, ifade ve medya özgürlüğü üzerinde ciddi kısıtlamaların söz konusu olduğuna dikkat çekiliyor.

Rapora göre, yetkililerce yapılan yolsuzluklara yasayla cezai yaptırımlar öngörülmüş olmasına rağmen hükümet söz konusu yasayı etkili bir şekilde uygulamamıştır.

Yayınlanan raporda “Hükümette yolsuzluk olduğuna dair çok sayıda rapor var. Eylül ayında hükümet, Ceza Kanunu’nda yolsuzlukla ilişkili suçların cezalarını önemli ölçüde azaltan kanun değişikliklerini kabul etti. Sivil toplum kuruluşları, ülkede en büyük işverenin hükümet olduğu, dolayısıyla hükümetin ekonomideki baskın rolünün yolsuzluk için geniş fırsatlar yarattığını iddia etmektedir.” denilmektedir.

Devlet Yolsuzluğu Önleme Komisyonu’nun (DKSK) kayıtlarına göre ülkedeki yolsuzluğun genel olarak arttığına dikkat çekilen raporun devamında, “Ciddi yolsuzluklarla ilgili davalarda önemli gecikmeler yaşanmış, eski hükümet yetkililerine karşı açılanlar dahil olmak üzere davalardan yalnızca birkaçı Eylül ayına kadar sonuçlanabilmiştir. Üsküp Cumhuriyet Başsavcılığı, Devlet Onkoloji Kliniği personelinin kanser ilaçlarını çalıp karaborsada sattığı iddiaları üzerine soruşturma başlatmış, vatandaşlar bu iddiaları defalarca protesto etmiş, polis ve savcılar da 1 Eylül'de delil toplamak için kliniğe baskın düzenlemiştir.” denilmektedir.

Raporda bunların yanında, Anayasa’da yargının bağımsızlığı öngörüldüğü ancak hükümetin yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığına her zaman saygı göstermediği, ayrıca anketlere göre halkın yargıya karşı büyük bir güvensizlik içinde olduğuna da dikkat çekilmektedir.

Raporda ayrıca “Medya ve STK’lara göre, adalet sisteminin etkinsizliği, devlet kurumlarının medya reklamları konusunda şeffaf olmayışı; yolsuzluk, dijital ve sosyal medyadaki dezenformasyon, nefret söylemi ile otosansür konularını araştırıp soruşturan gazeteciler üzerindeki baskılarla ifade özgürlüğü zarar görmüştür.” denilmektedir.

Kaynak: https://www.vesti.mk/article/662781408f620411803baa72 (Erişim tarihi: 23.04.2024)

Bu içerik 23.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 20 kez okundu.