ABD Dışişleri Bakanlığı Müşaviri: Sırp Belediyeler Birliği Sırp Cumhuriyeti gibi olmayacak

ResimABD Dışişleri Bakanlığı Müşaviri Derek Chollet, Kosova’da kurulması planlanan Sırp Belediyeler Birliği’nin Kosova anayasasıyla uyumlu olduğunu ve Bosna Hersek’teki Sırp Cumhuriyeti entitesine benzemeyeceğini belirtti.

N1 televizyonuna verdiği röportajda Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulmasının ABD için önem arz ettiğine değinen Chollet, “Açıkça belirtmek istiyorum ki, bu Bosna'daki Sırp Cumhuriyeti’ne benzer bir düzenleme değil" dedi. Birliğin potansiyel yetkileri ve kabiliyetleri hakkında ise görüş bildirmekten kaçınan ABD yetkilisi, bu tarz ayrıntıların diyalog yoluyla kararlaştırılması gerektiğini dile getirdi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in Kosova’nın bağımsızlığı konusunda bir tür tanıma içerdiğini iddia ettiği Fransız-Alman planı hakkındaki medyadaki spekülasyonlar hakkında da görüşleri sorulan Chollet, teklifin detayları hakkında konuşmaktan kaçınırken, müzakereler için çok iyi bir temel oluşturduğunu düşündüklerini ifade etti. Chollet, “ABD, karşılıklı tanımanın temellendirdiği bir normalleşmeyi hedefleyen AB arabuluculuğundaki diyalog sürecini, tümüyle destekliyor” dedi.
 

 

Bu içerik 19.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 37 kez okundu.