ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, önümüzdeki hafta Arnavutluk’un başkenti Tiran'da olacak; ABD Dışişleri Bakanlığı: Arnavutluk Batı Balkanlar'da istikrarın kilit ortağı

Resim

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in 14-17 Şubat 2024 tarihleri arasında Arnavutluk ve Almanya'ya seyahat edeceğini duyurdu.

Duyuruya göre Blinken, "Batı Balkanlar'da istikrar için kilit bir ortak ve Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü desteklemede güçlü bir müttefik" olan Arnavutluk'u ziyaret edecek. Bu ziyaret ile ABD, Washington'un Tiran'la bağlarını birbirine yakınlaştırmayı ve güçlendirmeyi amaçlıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Almanya'da, Ukrayna, Orta Doğu ve transatlantik güvenliğin tartışılacağı Münih Güvenlik Konferansı'na katılacağını da duyurdu. Bu konferansta, Amerikan heyetine ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris başkanlık edecek.

ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre Blinken Almanya'da, “ABD'nin Ukraynalılara verdiği desteği vurgulamak, Ortadoğu'da sürdürülebilir barış ve güvenliğin nasıl sağlanacağı konusunda müteffiklerle görüşmelerde bulunmak ve Washington'un transatlantik güvenliğine olan sarsılmaz bağlılığını vurgulamak için ikili toplantılar düzenleyecek”.

​Blinken'in Münih Konferansına katılması, İsrail ile Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak kabul edilen Filistinli grup Hamas arasında bir ateşkes anlaşmasının yapılması hedeflenmektedir.

İsrail ile Hamas arasındaki savaş beşinci ayına girdi ve taraflar arasında şu ana kadar çok büyük can kayıpları yaşandı. Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırıları sonucunda İsrail'de çoğu sivil olmak üzere 1.200'e yakın kişi öldürülmüş, 250'ye yakın kişi de kaçırılmıştı. İsrail'in devam eden saldırılarında Gazze'de 27.000'den fazla kişi öldürüldü.

​Uluslararası toplum, Gazze'deki savaşın yanı sıra, Şubat 2022'den bu yana Rusya'nın başlattığı sebepsiz bir savaşla karşı karşıya olan Ukrayna'ya da destek vermeye devam ediyor.

 

Kaynak: https://telegrafi.com/blinken-javen-e-ardhshme-ne-tirane-dash-shqiperia-partner-kyc-per-stabilitetin-ne-ballkanin-perendimor/ (Erişim tarihi, 10.02.2024).

Bu içerik 10.02.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 16 kez okundu.