ABD’den Kosova’daki Birleşmiş Milletler Misyonu’nu sonlandırma çağrısı

Resim

Amerika Birleşik Devletleri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Cuma günkü son toplantısında, Kosova’daki Birleşmiş Milletler Misyonu’nun (UNMIK) yetkilendirilmesinin sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

ABD Büyükelçisi Jeffrey DeLaurentis yaptığı açıklamada, BM Misyonu’nun Eylül ayı başında araç plakaları nedeniyle yaşanan son Kosova ve Sırbistan geriliminin çözümünde önemli bir rol oynamadığını dile getirdi. DeLaurentis’e göre, bu rol NATO önderliğindeki Kosova Gücü (KFOR) tarafından daha etkin bir şekilde yerine getirildi. BM Misyonu’nun hedefini tamamladığını belirten DeLaurentis, kaynaklarının en çok ihtiyaç duyulan alanlara aktarılabilmesi için yetkilendirilmesinin sona erdirilmesi gerektiğini öne sürdü.

Kosova’daki BM Misyonu 1999 yılında NATO’nun savaşı sona erdirmek için gerçekleştirdiği müdahalenin hemen akabinde kurulmuştu. Misyon’un amacı, aynı zamanda geçici bir hükümet olarak da hareket edecek bir sivil yapı oluşturmaktı. Kosova 2008 yılında bağımsızlığını ilan etmesine rağmen, BM Misyonu ülkeyi bölgesel forumlarda ve ticari anlaşmalarda temsil etmeye devam ediyor.

ABD ile benzer bir tutum takınan Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani de, BM Misyonu’nun “son derece farklı koşullar altında” oluşturulduğunu ve Kosova’nın mevcut durumunun Misyon’un yetkilendirilmesinin gereğinden fazla sürdüğüne dair “yeterli kanıt” sunduğunu dile getirdi.
 

 

Bu içerik 16.10.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 130 kez okundu.