ABD Büyükelçisi Hill: “Sırbistan'ın karşı karşıya olduğu en büyük sorun Rusya ile ilişkileridir.”

Resim
ABD'nin Belgrad Büyükelçisi Christopher Hill bugün yaptığı açıklamada, Belgrad ile Priştine arasındaki müzakerelerin hayal edilebileceğinden çok daha karmaşık olduğunu belirtti. Ancak buna rağmen Sırbistan'ın karşı karşıya olduğu en büyük sorunun Ukrayna-Rusya arasındaki savaş ile ilgili tutumunun ve Rusya ile ilişkilerinin olduğunu vurgulayarak bu hususta ne tür adımların atılacağı konusunda endişeleri olduğunu dile getirdi.
Hill, Belgrad Ekonomik Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, Brüksel sürecinin gerekli tüm unsurlara sahip olduğunu ve ne yapılması gerektiğinin bilindiğini söyledi. Kosova'daki Sırpların, Sırp Belediyeler Birliği'nin (ZSO) kurulmasıyla ne elde edeceklerini, hayatlarının nasıl değişeceğini ve Priştine'nin ne yapacağını bilmeleri gerektiğini belirterek, ZSO'nun eninde sonunda kabul edilebilecek tek çözüm olduğunu sözlerine ekledi.
Hill’e göre öncelikli olarak Kosova’da ZSO'nun kurulması ve Sırbistan'ın Kosova'ya AB üyesi olmasını sağlayacak kapasiteyi vermesi gerekiyor. Hill, Kosova'nın uluslararası bir aktör olabilmesi için daha büyük kapasiteye sahip olması gerektiğini, çünkü bağımsızlık ilanından 15 yıl sonra bile bazı AB ülkelerinin ve dünyadaki birçok ülkenin bu bağımsızlığı tanımadığını söyledi.
ABD büyükelçisi, Sırbistan'daki Sırpların, Kosova'daki Sırplara çok bağlı olduklarına dair şüphe olmadığını belirterek, Banjska'da yaşanan olayın bir daha "tekrarlanmaması gerektiğini" hatırlattı. KFOR'un Kosova için neler yapabileceğini tartışmanın mümkün olduğunu ancak Sırbistan'ın da siyasi çözümden başka yol olmadığını anlaması gerektiğini ifade etti.

Bu içerik 28.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 21 kez okundu.