ABD Büyükelçiliği'ndeki tartışma, diyalogdan kaynaklanan yükümlülüklerin uygulanması çağrısıyla sona erdi

ResimAmerika Birleşik Devletleri'nin Priştine Büyükelçiliği’nde Sırp çoğunluğa sahip Belediyeler Birliği Oluşumu konusunun görüşüldüğü toplantı sona erdi. Kosova muhalefet partilerinin tüm temsilcileri, Genelkurmay Başkanı ve Luan Dalipi, toplantı sonunda dışarıya çıktılar. Onların haricinde Kosova’nın Kurti Hükümeti’nin birkaç bakanı ve Sırp temsilciler de görüldü.          

Amerika’nın Kosova Büyükelçisi Jeffrey Hovenier, Büyükelçilikte Belediyeler Birliği Oluşumu konusuyla ilgili yapılan görüşmelerin ardından, Sırbistan ile kurulan diyalog çerçevesinde mutabık kalınan tüm anlaşmaların uygulanması çağrısını yineledi.

Hovenier, “Bugün Sırp çoğunluğa sahip Belediyeler Birliği Oluşumu için bir toplantı gerçekleştirdik. Görüşlerini ve uzmanlıklarını paylaşan çeşitli aktörlere minnettarım.” dedi. Hovenier, Twitter’da ise tüm diyalog taahhütlerinin uygulanmasını savunmaya devam ettiklerini aktardı.

Büyükelçilikten yapılan açıklamada ise, hükümet temsilcileri, siyasi liderler ve sivil toplum örgütleriyle bir toplantı düzenlendiği belirtildi. Bu toplantının tamamlandığı, Chatham House kuralına göre, katılımcıların gerçekleşen müzakerelere ait bilgileri kullanmakta özgür olduğu, ancak kimin hangi yorumu yaptığının detayının öğrenilmesine müsaade edilmediği aktarıldı. Bu kuralın, 1927’den beri kullanıldığı ve adını Birleşik Krallık Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden aldığı da belirtildi.

Toplantıdan bir gün önce ise, ABD Dışişleri Bakanlığı Danışmanı Derek Chollet ve ABD’nin Batı Balkanlar özel temsilcisi Gabriel Escobar tarafından kaleme alınan köşe yazısında Belediyeler Birliği Oluşumu’nun yeni bir yürütme gücü katmanı anlamına gelmediğini vurguladı.

Bu sırada, Priştine’deki Friedrich Ebert Vakfı’nın ise, Avrupa Barış Enstitüsü (EIP) ile ortaklaşa “Kosovalı Sırp toplumunun çoğunlukta olduğu Belediyeler Birliği” için bir taslak tüzük hazırlayıp sunduğu görüldü.

FES (Friedrich-Ebert-Stiftung) tarafından önerilen bu taslak tüzükte, Belediyeler Birliği Oluşumu’nun Kosova Anayasası ve hukuk sistemine uygun olarak kurulmuş bir tüzel kişilik olacağını belirtmektedir. Taslakta, Oluşumun Kosova Cumhuriyeti Anayasası ve Yerel Yönetim Yasasına uygun/uyumlu olacağı, ancak arma ve bayrak dâhil olmak üzere kendi resmi sembolleri Belediyeler Birliği Oluşumu Yönetim Kurulu’nun belirleyeceği vurgulanmaktadır. 
 

 

 

Bu içerik 31.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 45 kez okundu.