ABD Büyükelçiliği: Dodik’in Bosna-Hersek’te yeni bir çatışmayı körüklemeye çalışmasını sakin bir şekilde izlemeyeceğiz

ResimAmerika Birleşik Devletleri’nin Bosna-Hersek Büyükelçiliği, Sırp Cumhuriyeti Entitesi Başkanı Milorad Dodik’in son demeçleri ve eylemleri karşısında açıklamada bulundu.

Büyükelçilikten yapılan açıklamada, “Milorad Dodik’in ayrılıkçı söylemleri ve Bosna-Hersek’ten ayrılma tehditleri, sorumsuz, tehlikeli ve Bosna-Hersek’in Avrupa-Atlantik kurumlarına entegrasyonuna zarar veren Dayton karşıtı eylemleri temsil etmektedir.” denildi.

Elçilikten belirtildiğine göre, “Bosna-Hersek Anayasasına göre, ne bir entite ne de diğer herhangi bir idarî alt birim ayrılma hakkına sahip değildir ve ABD, Milorad Dodik’in Bosna-Hersek’te yeni bir çatışmayı körüklemeye çalışmasını sakin bir şekilde izlemeyecektir.” denildi.

ABD’nin tepkisi, “ABD, otuz yıldır yaptığı gibi, Bosna-Hersek’in toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve çok etnik yapılı karakterini korumak için bekçi görevindedir. Milorad Dodik’in tarzı ve tehditleri, Sırp Cumhuriyeti Entitesi vatandaşlarının dikkatini karşı karşıya oldukları gerçek sorunlardan başka yöne çekme çabasıdır: Yetki sahiplerinin temel özgürlükleri vatandaşların ellerinden almaya yönelik süre gelen kampanyaları, artan gıda, barınma ve ulaşım fiyatı sorununu çözememe ve Hükümetin sürekli sorumsuzca borçlanma yoluyla Sırp Cumhuriyeti Entitesi’nin geleceğini ipotek altına sokma.” şeklinde oldu.

Milorad Dodik’in NATO ittifakı ile işbirliğini durdurma tehdidiyle ilgili olarak, 2005 tarihli Savunma Yasası’nın devlet yetkililerine Bosna-Hersek’in NATO ittifakına katılımı için gerekli faaliyet ve icraatları yürütme noktasında mecburiyet getirdiği hatırlatıldı.

ABD Büyükelçiliği, “Buna NATO ile güçlü ortaklık ve işbirliğini sürdürmek de dahildir. Milorad Dodik’in bu yasayı veya başka herhangi bir yasayı tek taraflı olarak askıya alma veya değiştirme yetkisi yoktur” diye açıklamasını sonlandırdı.

Bu içerik 11.04.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 156 kez okundu.