ABD: Yunanistan’a 4 fırkateynin olası satışı için “Yeşil Işık”

Resim

ABD hükümeti Cuma günü Yunanistan’a dört fırkateynin olası satışına yeşil ışık yaktı ve Eylül ayında Yunan Donanması’na üç fırkateyn satmak için bir ön anlaşma imzalayan Fransa ile rekabete girdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı bir basın açıklamasında, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Başbakan Kyriakos Mitsotakis tarafından Paris’te sonuçlandırılması gereken benzer bir anlaşma imzalandıktan üç ay sonra, dört fırkateynin ve ekipmanlarının 6,9 milyar dolar değerindeki potansiyel satışını onayladığını söyledi.

Washington ayrıca, 4 Yunan MEKO sınıfı fırkateynin, tutarı 2,5 milyar dolar olan modernizasyonu için olası bir sözleşmeyi de onayladı.

Duyuruda, sözleşmenin Yunan Silahlı Kuvvetlerinin ekipman modernizasyonu için “uluslararası bir ihalenin kazananı ile” sonuçlanacağına açıklık getirilerek, 28 Eylül’de Fransa ve Yunanistan liderleri tarafından açıklanan anlaşmanın nihai olmadığı ima edildi.

Fransa Cumhurbaşkanlığı’nın Avustralya’ya tedarik edeceği denizaltı fiyaskosuna teselli olarak sunduğu Fransa-Yunanistan anlaşmasına göre, bu gemilerin ihraç edilecek versiyonu adı altında Fransa’da üç adet Belharra fırkateyni inşa edilecek ve Deniz Kuvvetleri Grubu (Naval Group) tarafından, 2025 ve 2026 yıllarında Yunan Donanması’na teslim edilecek. Anlaşmada dördüncü bir fırkateynin olası inşasına ilişkin bir madde de bulunuyor.

Fransa Savunma Bakanlığı, “yıl sonuna kadar” imzalanması beklenen ikili anlaşmanın tutarının “üç milyar avro” olduğunu açıkladı. Gemilere ek olarak, Fransız MBDA füzesi üreticisinin de silahlarını (Aster uçaksavar füzeleri, Exocet karadan havaya füzeler, torpidolar) tedarik etmesi ve üç yıl boyunca destek vermesi bekleniyor.

Eylül ayında ABD, Hint-Pasifik bölgesinde, Avustralya’ya nükleer enerjili denizaltı tedarikini de içeren üçlü bir güvenlik anlaşmasını duyurdu. AUKUS olarak adlandırılan anlaşma, Paris ve Canberra tarafından Avustralya Donanması’na on milyarlarca avro değerinde Fransız konvansiyonel denizaltısı tedariki için imzalanan ama Fransa’yı kızdıran bu sözleşmenin iptalini de içeriyordu.

 

Bu içerik 11.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 91 kez okundu.