ABD, Kosova yönetiminden Sırbistan Dinarı ile ilgili kararın tekrar gözden geçirilmesini talep etti

Resim

ABD, Kosova Hükümeti'ne mali yetkililerin Sırbistan’ın para birimi olan dinardan da bahsedildiği kararını yeniden gözden geçirmesi çağrısında bulundu.

Birkaç gün önce Kosova Merkez Bankası, işlemlerin gerçekleştirilmesinde tek para biriminin euro olmasını öngören nakit işlemlerine ilişkin bir yönetmeliği onayladı.

Yönetmeliğin 1 Şubat’ta yürürlüğe girmesi beklenmektedir.

Priştine'deki Amerikan Büyükelçiliği'nin bir sözcüsü, Kosova Hükümeti'nin bu karardan etkilenen topluluklarla istişarede bulunması, uluslararası toplum tarafından ifade edilen kaygıları ele alması ve kararın uygulanacağı bölge sakinleri üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla bu kararın uygulanması için zaman tanıması gerektiğini söyledi.

Amerikan Büyükelçiliği, diğerleri arasında Kosova'nın neden Kosova'da Sırp çoğunluğunun bulunduğu belediyeler birliğini kurması gerektiğini de hatırlattı.

Amerika'nın Belgrad Büyükelçisi Christopher Hill de geçen gün Kosova Merkez Bankası'nın kararını "hoş olmayan bir sürpriz" olarak nitelendirdi.

Başbakan Yardımcısı Besnik Bislimi konu ile ilgili, “Kosova’da tedavülde yanlız bir para biriminin olduğunun söylendiği Anayasa’nın 11. maddesi söz konusu olunca aynı dostlar “bunu uygulamayın” diyor. Anayasa ya kutsaldır ve uygulanması gerekir, ya da  bize uygun olan seçimi yaparız.  Bize uygun olan seçimi yapmamız gerekiyorsa o zaman bunu yapıyoruz.  Uygulanması gerekirse o zaman tüm durumlarda uygulanmasını ısrar edin” şeklinde konuştu.

Kaynak: https://kallxo.com/lajm/shba-i-kerkon-kosoves-te-rishqyrtoje-vendimin-per-dinarin-serb/,  (Erişim tarihi 24.01.2024) 

Bu içerik 24.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 17 kez okundu.