ABD, Bulgaristan’a 8 adet F-16 Block 70 savaş uçağı satışını onayladı

ABD hükümeti, Ukrayna’da savaşın sürdüğü bir ortamda, NATO üyesi olan Bulgaristan’ın güvenliğini artırmak için ülkeye sekiz adet F-16 savaş uçağı satışını onayladığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı, ABD Kongresi’ne Bulgaristan’a savaş uçağı satışının yanı sıra, 1,67 milyar dolar değerinde ilgili ekipman satışına ilişkin de bilgi sundu. Bulgaristan açısından ABD’den alınacak olan sekiz yeni F-16 Block 70 savaş uçağı, Bulgar silahlı kuvvetlerinin modernizasyonu için öncelikli projelerden biri olarak görülüyor.

Satışın iki aşamada gerçekleşmesi planlanıyor. İlk etapta sekiz adet savaş uçağı alınacak, daha sonra da diğer sekiz savaş uçağı satın alınacak.

2019 yılının başında Bakanlar Kurulu’nun önerisi ve Millet Meclisi’nin birinci aşamanın uygulanmasına ilişkin kararı sonucunda, Bulgaristan ve ABD hükümetleri arasında sekiz adet F-16 Block 70 savaş uçağı ve ilgili ekipman satın alınmasına yönelik dört anlaşma imzalanmıştı. Savunma Bakanlığı, projenin ikinci aşamasının uygulanmasına ilişkin de hazırlıkların sürdürüldüğünü açıkladı.

Bu içerik 04.04.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 94 kez okundu.