ABD, 2021 Yunanistan İnsan Hakları Raporu’nu yayımlandı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, 2021 İnsan Hakları Uygulamaları Raporu’nu yayımladı. Dünya genelinde insan haklarının durumunun ülkeler bazında incelendiği raporun Yunanistan bölümünde bugüne dek Batı Trakya Türk toplumuna ilişkin konular “Ulusal, Irksal, Etnik Azınlık Grupların Üyeleri” başlığı altında ele alınırken bu yıla ait raporda bu başlık silindi ve Batı Trakya Türk toplumuna ilişkin sorunlar geçen yıllara kıyasla daha da sınırlı bir biçimde ele alındı.

Resim

Raporun Yunanistan bölümünde bu yıl “Ulusal, Irksal, Etnik Azınlık Grupların Üyeleri” başlığı  yer almıyor. Batı Trakya Türk toplumunun kendini tanımlama, demografik yapısı, nüfusu, eğitim ve din alanlarında yer verilen sorunlara bu yılki raporda değinilmiyor.

Eğitim başlığı altında ise “Trakya’daki Müslüman Azınlık” tanımı kullanılarak, bazı azınlık üyelerinin iki dilli ortaokul ve lise azlığı dahil azınlık okullarının kalitesinin düşük olmasından şikâyet ettikleri not ediliyor.

Ayrımcılık başlığı altında ise din alanında yalnızca Batı Trakya Türk toplumuna mensup bireylerin noter huzurundaki rızası ile aile ve miras konularında şer’i hukuka başvurabilecekleri belirtilirken, müftülük ve dini alandaki diğer sorunlara yer verilmiyor.

Dernek kurma özgürlüğü konusunda ise anayasa ve yasanın dernek kurma özgürlüğünü tanımasına karşın hükümetin kolektif etnik kimliğin bir işareti olarak kendilerini Makedon olarak tanımlayanlara ait dernekler ile isminde Türk kelimesi geçen derneklerin isimleri konusunda hukuki kısıtlamalarının devam ettiği tekrar ediliyor. Bu konuda yalnızca 30 Haziran 2021’de İskeçe Türk Birliği’nin kaydedilmesine ilişkin kararın reddedilmesi konusunda Yargıtay’ın ulusal güvenlik ve kamusal düzen gerekçesi ile daha önceki mahkeme kararlarını onadığı ifadesi yer alıyor.

Kaynak: https://gundemgazetesi.com/detayh.php?id=13379 (Erişim tarihi, 18.04.2022).
Bu içerik 18.04.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 83 kez okundu.